Fudgekaka

Fudgekaka

Det här är ett recept som jag fått från en kompis som i sin tur fått det från en annan kompis. Ett recept som helt enkelt vandrat runt i bekantskapskretsen. När jag sedan hade med mig denna kaka till fredagsfikat på jobbet så blev det stränga order om att kopiera upp receptet. Receptet satte jag upp på anslagstavlan redan samma eftermiddag men dumt att sitta och hålla på det så att inte även ni får ta del av denna enormt goda, men mäktiga kaka.

Gillar man choklad och kladdkaka i vanliga fall så är detta ett toppenrecept. Tänkt dock på att kakan är mäktig så ta inga gigantiska bitar för i så fall lär du må illa. Dumt med en så god kaka! ;-)

Ingredienser till en mindre långpanna, ca 35×25 cm

300 gr smör
4,5 dl socker
3 ägg
1,5 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk sirap
100 gr mörk (block)choklad
2 dl socker
100 gr smör

Gör så här:
1. Smält smöret, rör ner socker och ägg.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner i smör/socker/äggsmeten.
3. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min på 175 grader.
5. Låt kakan kallna något medan du kokar glasyren.

Glasyren:
1. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
2. Koka under omrörning i 15-20 min.
3. Tag av kastrullen från plattan och vispa i smöret, skuret i bitar.
4. Bred ut glasyren över kakan.
5. Låt stå över natten!

Servera gärna med en klick lättvispad grädde!

Marias kommentar:
Min långpanna är något mindre så jag brukar grädda min kaka närmare 20 min. Det fungerar givetvis bra att äta kakan samma dag, men den sätter sig och smaken mognar om den får stå en natt. Blir det något över så håller sig kakan någon dag, men förvara den kallt i så fall.

Det fungerar givetvis bra att frysa den, men jag skulle inte rekommendera att tina den i micron. Risken är nämligen stor att glasyren smälter i så fall. ;-)

Kommentarer

Victoria skrev 2013-02-15 klockan 22:13

Mmm vad gott, jag älskar choklad:) Trevlig helg!! Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Helena mitt i smeten skrev 2013-02-16 klockan 13:42

Kakan ser helt ljuvlig ut! Den ska jag testa.

Maria skrev 2013-02-16 klockan 22:51

Victoria & Helena: Provbaka och återkom gärna och berätta vad ni tyckte om kakan.

Lämna en kommentar




*