Förvaring av parmesanost

Jag råkar med jämna mellanrum ut för att min parmesanost har möglat när jag haft den i kylskåpet. Blir alltid lika sur, arg och förbannad när detta händer. Himla onödigt på så god ost.

När vi bilade genom bl.a. Italien för något år sedan så passade jag på att köpa en stoooor bit parmesanost i en saluhall. Frågade då hur jag bäst skulle förvara denna dyrgrip så att den inte möglar. Bäst var att förvara den inslagen i papper i rumstemperatur. Hmm, känns en aningens knepigt om du frågar mig. Alternativt inslagen i papper i svalen. Svalen fick det bli för vår del. Möglade gjorde inte ost vilket var det vi ville uppnå, men däremot så blev osten stenhård. Den torkade helt enkelt! Det var omöjligt att riva lite färsk parmesanost över pastan eller salladen.

Tidningen Allt om Mat skrev om ett annat tips, nämligen att linda in den i folie eller i en papperspåse som du sedan förvarar i kylskåpet. Gärna i en separat låda så att den inte tar smak av något annat du har i kylskåpet. Ska du förvara den längre än någon månad så dela osten i mindre bitar och frys in den i en lufttät förpackning, då håller den sig upp till 6 månader. Du kan även frysa den färdigriven.

Folie har jag lindat in parmesanosten redan innan vi åkte till Italien och har du otur så möglar den ändå trots denna typ av förvaring! :o(

Nu senast när jag köpte en stor bit parmesan så delade jag upp den i mindre bitar och slängde sedan in dem i frysen. Tar upp en bit när jag vet att jag ska använda parmesanost och sen gäller det att äta upp den fort som tusan. Tyvärr bli osten något grynig av frysningen så jag föredrar nog att inte frysa den. Men det fungerar dock fortfarande att riva den och den smakar precis som vanligt.

Källa: Allt om Mat nr 7, 2007.

Kommentarer

Christina Norrby skrev 2009-10-26 klockan 16:51

Var precis i Italien och köpte parmesanost och passade på att fråga om just förvaring. De sa att det skulle inte förvaras i kylskåp utan skall vara i rumstemperatur. Invirad i plastfolie och utanpå m aluminiumfolie åkte jag glatt hem ...jag och min ost!!

Maria skrev 2009-10-27 klockan 02:39

Christina: Och jag fick till svar att jag skulle linda in min i smörgåspapper och förvara den i rumstemperatur, möjligen i en plastpåse utanpå papperet. Kan meddela att visserligen möglade inte osten, men den blev å andra sidan stenhård och var helt omöjlig att försöka riva.

Karin skrev 2010-03-27 klockan 15:43

Hittade i dag detta om dina vedermödor med Parmesanost. All ost mår bra av slås in i smörpapper för att sedan förvaras i en plastpåse Ej med plastklämma om vik posen on. Sedan beror det på var i kylskåpet osten förvaras. INTE högst upp eller längst ner där det är kallast. I mitten. Själv förvaraR JAG pARMESAN OCH cHEDDAROST I RUMSTEMPRATUR INSLAGNA I SMÖRPAPPER. Karin

[FOTOBLOGG] med Författar intresse skrev 2011-07-03 klockan 15:15

vad smakar parmesanosten för någonting ? (:

Maria skrev 2011-07-05 klockan 09:53

Parmesanost är en smakrik lagrad ost med lite nötiga toner. Väldigt god till alla pastarätter och även i sallad eller bara som den är på en ostbricka med lite balsamico till.

samson skrev 2012-03-01 klockan 12:34

Annars kan man riva den först och sedan stoppa den i frysen.

Giorgio skrev 2012-06-03 klockan 23:32

Parmesan förvaras bra i ett tygstycke (bomull) i kylen. Med några veckors mellanrum byter man.

Elfvis skrev 2019-09-17 klockan 05:53

Precis så ska man förvara osten. Vita in den i en diskhandduk av bomull. Denna kan vara lite fuktad för att osten ska hålla sig fräsch. Byt varannan vecka. 2 kg parmesanost lika fin efter 4 månader. Ett annat tips. Låt handlaren i Italien vacuum packa osten. Dela i flera mindre o packa var för sig och öppna sedan efterhand. Förvara svalt o mörkt. Ciao

Lämna en kommentar
Reklam: