Focaccia/Långpannebröd – dinkel

Ca 20 bitar

Ingredienser:
25 gr jäst
6,5 dl vatten, 37 gr
2 tsk salt
1 msk (oliv)olja
1 kg Kungsörnen Dinkelmjöl siktat

Pensling:

1-2 msk olivolja. Garnera i så fall med 2 tsk flingsalt och 2 tsk rosmarin, eller endast med vatten.

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om.
2. Tillsätt salt, olja och mjöl, men spara 0,5 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
4. Häll upp degen direkt i en smord långpanna. Jämna till med mjölad hand eller degskrapa. (OBS! Degen är verkligen kladdig!)
5. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 min. Sätt ugnen på 225 gr.
6. Tryck gropar i degen med fingertopparna när 10 minuter av jästiden återstår (Focaccia) eller dela i bitar med degskrapa (Långpannebröd).
7. Pensla med olja eller vatten efter jästidens slut. Strö över ev. garnering.
8. Grädda mitt i ugnen, ca 20 min.
9. Låt svalna på galler utan bakduk. Skär eller bryt i bitar.

Källa: Kungsörnen

Marias kommentar:

Jag gjorde långpannebrödet och det blev mycket gott. Helt klart ett bröd jag kommer baka igen. Degen blev dock superkladdig så jag hade i hela mjölmängden när jag gjorde degen och tog ca 0,5 dl vanligt vetemjöl vid utbaket.

Lämna en kommentar




*