Flygande Jacob – Originalet

Det verkar finnas ur många varianter som helst av rätten Flygande Jacob och även vi har vår egen variant. Men originalet publicerades tydligen första gången i Allt om mat 1976 (enligt wikipedia). Chrisse hatar varm frukt i mat så att jag skulle få testa detta när han är hemma är bara att glömma. Men ibland är han inte hemma, så det gäller det att passa på ;)

Detta är originalreceptet från Allt om mat (fast jag halverade det).

Flygande Jacob – originalet
till 8 personer

4 färdiggrillade kycklingar
1 tsk italiensk salladskrydda
4-5 bananer
4,5 dl vispgrädde
2-2,5 dl chilisås
2 paket bacon
1 dl salta jordnötter (ha gärna lite extra i skål bredvid vid serveringen)

ris
grönsallad

Sätt ugnen på 225 grader.

Bena ur kycklingarna och lägg bitarna i en smord ugnssäker form. Smaka på kycklingen. Krydda eventuellt med salt och peppar. Strö över salladskryddan.

Skala bananerna. Dela dem först på tvären och sedan på längden så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingbitarna.

Vispa grädden och blanda den med chilisåsen.

Bred gräddblandningen över kycklingen/bananbitarna. Gratinera i ugnen ca 20 minuter.

Skär undertiden baconet i småbitar och knaperstek dem.

Strö baconet och jordnötterna över den färdiggratinerade kycklingen.

Servera med naturell grön sallad och kokt ris.

Källa: Allt om mat 1976

Millans kommentar: Detta är verkligen jättegott! Den söta grädden med chilisåsen och de salta jordnötterna är en perfekt kombination. Kvällens middagsgäst Freddy verkade även han supernöjd, med tanke på hur mycket han åt ;)

Kommentarer

Freddy skrev 2011-04-16 klockan 09:43

Mmmmmmmm! Detta var smaskens, rekomenderas

Cicci/Trollmor skrev 2011-04-16 klockan 18:10

Flygande Jakob är verkligen supergott! Jag gillar inte bacon så jag brukar steka rökt skinka ist, och riset (kokt med saffran) brukar jag ha i botten av alltihopa innan det åker in i ugnen. Men annars var det samma recept.

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-04-16 klockan 19:22

Flygande jacob är så gott :-), men jag har ännu inte testat att ha i salladskrydda, det skal jag ha nästa gång och vispgrädde istället för matlagningsgrädde :-)

karin - trattoria skrev 2011-04-18 klockan 20:58

oj det var längesedan jag åt det!

Lämna en kommentar




*