Fluffigt underbart Sesambröd och fattiga riddare
Det började med att jag försökte göra något fluffigare och lättare bröd för att få barnen att äta mer surdegsbröd. På vägen kom sesamfröna in i smeten och till slut blev det ett sesambröd av det. 5-åriga dottern älskar det här brödet. Bäst är dagen efter när det rostas och smöret smälter ner i brödet. Att brödet sen blev en favorit hos hela familjen och inte bara barnen är ju definitivt något bra också.
Brödet går utmärkt att skiva och frysas.
Sesambröd
till 2 stora bröd
á 2,5 liters-formar
600 g ljummet vatten
225 g surdeg
825 g vetemjöl special
150 g durummjöl
15 g salt
1 msk sesamolja
80 g rumsvarmt smör
60 g rostade sesamfrön
till formarna:
smör
ev. skorpmjöl
pensling:
ägg + gnutta salt
sesamfrön (vita och svarta)
Blanda vatten, surdeg och mjöl. Låt stå övertäckt 1 timme.
Blanda med salt, olja och klicka i smöret och kör i maskinen, samtidigt som du tillsätter sesamfröna. Kör på lägsta hastighet 5 minuter tills du har en smidig deg som släpper kanterna.
Lägg över i oljad plastlåda ca 2 timmar och gör 3 vikningar undertiden. Låt därefter stå i rumstemp ca 1 timme.
Dela degen i 2 delar och runddriv och låt vila 30 min på bänken. Forma sedan avlånga limpor och lägg i smörade (och eventuellt bröade) formar. Låt jäsa ytterligare 1-3 timmar och kalljäs sedan över natten i kylskåp.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla med uppvispat ägg blandat med lite salt och strö på sesamfrön.
Snitta och ställ in bröden, spraya in vatten med en blomspruta och sänk värmen till 230 grader. Grädda 30 min.
Hur man rostar sesamfrön
Anledningen till att man rostar sesamfröna är för att få mer smak. Rostade frön får en mer nötig smak.
För att rosta dem, hetta upp en torr stekpanna och lägg i fröna. Rör runt hela tiden, ca 5 minuter, tills de får en mild ljusbrun färg och doftar nötigt.
Jästider och annat om surdegar
Det här med surdegsbakande är inte alltid helt lätt. Är min surdeg verkligen riktigt pigg? Hur länge ska det egentligen jäsa? “Samma” deg som tog 7 timmar på sig i vintras blir plötsligt klar på hälften under sommaren. Och hur kallt är det i kylen?
Här har jag försökt att samla mina tips, men kom ihåg att du måste själv lära känna både din surdeg och känna av temperaturer i såväl rumsjäsningen som kyljäsningen.
>> Surdegsbakande och isolering
Supergoda Fattiga riddare
några skivor gammalt bröd
smet:
1 ägg
1,5 dl mjölk
0,5 dl mjöl
lite salt
till stekning:
smör
att strö på:
socker
kanel
serveringsförslag:
cottage cheese / grädde
färska bär / skivad banan
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt till en slät smet.
Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö på kanel och socker och servera.
Reklam:
Lämna en kommentar