Fläskytterfilé- och cidergryta med smak av dijonsenap och bacon

Fläskytterfilé- och cidergryta

4-5 portioner

Ingredienser:

800 gr fläskytterfilé
150 gr färska champinjoner
1 paket (140 gr) bacon
1 st syrligt äpple
1 st gul lök
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl torr äppelcider
2 tsk dijonsenap
2 tsk kalvfond
vitlök och örtkryddor (jag har en kryddblandning där detta är blandad)
salt & peppar

Kokt potatis och en sallad till är gott!

Gör så här:
1. Putsa köttet fritt från fett och senor och hinnor. Skär det sedan i skivor.
2. Skala löken och skär den i halvmånar. Skär champinjonerna i kvartar.
3. Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Torka ur pannan och ha i lite smör och bryn sedan köttet i omgångar. Krydda rikligt med vitlök och örtkryddor.
5. Stek svampen och lägg sedan åt sidan. Mjukstek löken, men utan att den tar färg.
6. Lägg tillbaka köttet i pannan med löken. Ha i cidern, matlaggningsgrädden, dijonsenap, kalvfond och låt allting puttra på svag värme i 10-15 minuter under lock.
7. Under tiden köttet går klart i såsen så skalar du äpplet och tärnar det.
8. Kontrollera att köttet är genomstekt, ha sedan i svampen, baconet och äppeltärningarna. Låt allting få ett snabbt uppkok.
9. Smaka av med salt och svartpeppar (från kvarn).
10. Servera gryta tillsammans med kokt potatis och en sallad till.

Smaklig måltid!

Marias kommentar:
Dottern rynkade på näsan först men åt sedan med god aptit. Jag och maken tyckte det blev en god och smakrik gryta. Det blir en frisk smak med äppelcider i såsen och sedan det syrliga äpplet till. På bilden syns champinjonerna vid sidan av. Jag ha två personer i familjen som tycker att svamp är livsfarligt, med andra ord så stekta jag dem och åt vid sidan av som tillbehör i stället. Det fungerar bra att spara eventuella rester och sedan värma maten i micron, men som alltid så tycker jag att potatisen inte gör sig efter en vända i frysen. Frys bara ner själva grytan i så fall alternativt tillsammans med ris eller pasta i så fall.

Lämna en kommentar




*