Fläskfilé med stiltonsås

Idag blir det ett riktigt festrecept här i bloggen! Chrisse och jag åt så att vi kunnat spricka. Men det gäller nog att kolla med eventuella gäster att de tycker om Stiltonost innan man serverar det.

Vi har även gjort det här receptet med fläskytterfilé och det blev hur gott som helst.

Fläskfilé med stiltonsås
4 personer

800 g fläskfilé
4 msk smör till stekning
salt och peppar

Sås:
2 hackade schalottenlökar
150 g vällagrad stiltonost
1 dl mustigt rödvin
4 cl whisky
2 msk konc kalvfond
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Haricots verts:
1 rödlök
200 g snoppade haricots verts
1/2 paket bacon (70g)
smör till stekning

Till servering:
Sallad och/eller bakad potatis

Putsa bort ev hinnor på fläskfilén. Salta och peppra köttet. Bryn köttet i smör i en stekpanna 11-12 minuter. Spara stekfettet i pannan till såsen. Vira in köttet i aluminiumfolie så det håller sig varmt.

Fräs löken i stekfetter utan att det tar färg. Sänk värmen och smula ner osten, låt den smälta. Slå på vinet, whisky och fonden. Vispa ihop noga och späd med grädden. Låt såsen sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Haricots verts: Förväll haricots verts ca 3 min i lättsaltat vatten. Strimla bacon, finhacka rödlöken. Fräs bacon tills det börjar bli knaprigt. Lägg i löken och låt den fräsa med någon minut. Lägg till sist i haricots verts och vänd ihop försiktigt.

Servera med bakad potatis och/eller en sallad.

Källa: Leif Mannerströms bästa från Norstedts förlag, med lite småändringar.

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2012-02-04 klockan 09:29

Stiltonost är en av mina favoritostar, så detta vill jag ha till lördagsmiddag!

Jimmie skrev 2012-02-04 klockan 14:56

Otroligt bra blogg med fantastiska recept. Stiltonost är en av mina absoluta favoriter när det gäller mögelostar och är kanongod i matlagning. Ha en fortsatt trevlig helg/ Jimmie

Ia Svärd skrev 2012-02-04 klockan 20:19

Vi åt denna ikväll och det var det godaste vi ätit på länge...rekommenderas varmt! Stilton....mmmmmm...vilken smak <3

Ia Svärd skrev 2012-02-05 klockan 10:08

Denna rätt var supergod, tack för en bra sida!

Millan skrev 2012-02-05 klockan 15:53

Tack för era kommentarer! Kul att höra att flera är så förtjusta i stilton! Ia, tack för att du delade med dig av vad du tyckte!

Lämna en kommentar




*