Fläskfilé med italiensk topping
Här kommer ett recept på den perfekta bjudmaten när man ska ha gäster. Nästan allt går att förbereda på förmiddagen och bara låta vänta i kylen.
Fläskfilé med italiensk topping
till 3-4 personer
1 fläskfile (ca 500 g)
en rejäl klick smör
salt & peppar
Topping:
1 mozzarellaboll
1 kruka basilika
50 g soltorkade tomater i olja
2 vitlöksklyftor
Sås:
ca 2 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
1 tsk soja
Tillbehör:
Potatis
Sallad
Putsa filen fri från fett och senor. Krydda med peppar och bryn den i stekjärnet i smör så att den får en vacker färg. Ta upp filen och låt ligga på en tallrik sålänge.
Såsen del 1: Häll 3 dl vatten i stekpannan och sila ner skyn i en liten kastrull. Låt det stå undertiden du fortsätter med toppingen.
Topping: Skär mozarellan i små fyrkanter. Plocka bladen från basilikan och finhacka dem (spara gärna några hela blad till dekoration senare). Skär tomaterna i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda ihop toppingen.
Såsen del 2: Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda vetemjöl och creme fraiche och vispa ner i kastrullen. Låt puttra på svag värme några minuter. Tillsätt soja, salt och peppar.
Skär filen i cm-tjocka skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Filén är alltså fortfarande nästan helt rå just nu. Häll över hälften av såsen. Fördela toppingen ovanpå köttet.
Om du häller all sås i formen kommer toppingen att smälta ner i såsen och allt blir en enda röra. Om du däremot bara häller sås så att det precis täcker köttet och sen toppingen blir det mycket snyggare. Resten av såsen värmer du och serverar till istället.
Fram till hit kan du förbreda och låta stå flera timmar i kylen.
Ställ in i ugnen 225 grader ca 15 minuter så att osten hinner smälta. (Om den är kall så får du försöka hålla ett öga på den så att köttet verkligen blir klart och att du inte bränner osten.)
Servera med potatis, sås och grönsaker.
Reklam:
Lämna en kommentar