Fläderblomssaft

ca 3 liter

Ingredienser:

50 utslgna vita fläderblomsklasar
2 citron, sköljda
60 gr citronsyra
2 kg socker
2 liter kokande vatten
3 gr natriumbensonat

Gör så här:
1. Skölj blommorna i kallt vatten. Låt rinna av.
2. Tvätta citronen noga, använd helt ekologisk. Skär citronen i tunna skivor.

3. Varva blommor, citron och socker i en stor skål.
4. Koka upp vatten, rör i citronsyra och bensonat, slå över blommorna.
5. Rör om och låt stå övertäckt på kall plats i 5-7 dygn. Rör om varje dag.

6. Sila saften och tappa upp den på väl rengjorda flaskor.
7. Förvara saften mörkt och svalt alternativt frys in den.

Marias kommentar:
Hade sådan tur att en vän erbjöd mig att komma och plocka fläder från deras buske som de har i trädgården. Annars kan fläder växa vilt lite här och var. OBS! Se bara till att det är rätt sorts fläder och inte den giftiga som du plockar. Bryter du av en kvist så ska det komma fram vit märg, då är det rätt sorts fläder. Mer information hittar du >>här<<.

Kommentarer

Lars skrev 2011-07-10 klockan 21:33

Och när man silat saften kan man plocka upp och torka av citronskivorna ur silduken. Citronskivorna vänder man sedan i socker och steker lite lätt i en stekpanna eller torkar dem i ugnen (dvs kanderar dem) Milda och goda - kan förvaras i kylskåpet - om de hinner dit, de är väldigt odryga.

monica skrev 2011-07-12 klockan 18:51

mums.... ibland gör jag fläder-citronmarmelad av "resterna", också mkt gott! http://www.tasteline.com/recept/Flader_marmelad_efter_saftkoket kram Monica

Lämna en kommentar




*