Fiskgratäng med räksås

Fiskgratäng kan vara hur tråkigt som helst om man tittar på de färdiga i frysdisken. Men gör man det själv kan det verkligen bli en underbar middag. Vid vårt besök i Fiskehoddorna vid museet i Malmö så fick vi med oss lite torsk och lite lax som vi tänkte försöka göra något gott av idag. I frysen hemma hade vi lite räkor som vi tänkte utgå ifrån för att göra en fond.

fiskgratäng

Fond:
0,5 kg räkor
grönsaker (här är det bara till att tömma lite vad som finns hemma och finhacka ordentligt ex: gul lök, purjolök, morot, palsternacka, rotselleri)
kryddor (färska örter är alltid gott men vi slängde i några tsk fryst örtgårdsblandning)

2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 dl vitt vin

2½ dl matlagningsgrädde

Gratängen:
torskfile
laxfile
1/2 msk citronsaft
fondsås enligt beskrivningen

Servering:
potatismos eller
pressad potatis
grönsaker

Fond:
Skala räkorna och lägg in dem i kylen. Fonden kommer att ta en stund att göra. Behåll skalen.

fräs grönsakerna

Fräs alla grönsakerna (här: 10 cm purjolök, 1 morot och 2 små palsternackor) i en rejäl klick med smör i en stekpanna och lägg i räkskalen. Vänd ner tomatpuré och låt det fräsa med en kort stund. Häll på all vätskan och låt koka i 20-30 minuter.

lägg i räkskalen

blanda runt

Snart är det dags att låta fonden reducera, vilket betyder att du ska koka bort vätska från såsen så att den blir mer koncentrerad i smaken.

sila

Men börja att sila bort allt räkskal och saker som inte ska finnas kvar. Jag tar först en grövre sil för att bli av med alla stora räkskal. Sen tar jag en riktigt fin sil och silar ner i stekpannan. Ingen risk att några räkskal finns kvar då. Låt sedan allt småkoka tills ungefär hälften är kvar.

Om du gör fond för att frysa in är du färdig nu. Frys in i istärningspåsar och du slipper använda tråkiga tärningar som du inte vet vad de innehåller.

sås

Men nu ska vi ju göra en smaskig gratäng, så vi häller ner en paket matlagningsgrädde i pannan tillsammans med fonden och låter den koka ihop.

Gratängen:
Värm ugnen till 200 grader.

fisk

Smörj en ugnssäker form med margarin. Skär fisken i rejäla bitar och lägg i formen. Skvätt över lite citronsaft.

Sen häller vi vår smaskiga fondsås över och ställer in i ugnen 25 minuter.

lägg i räkorna

Plocka ut formen, rör eventuellt runt lite försiktigt i formen och sprid ut de skalade räkorna över och sätt in i ugnen 5-10 minuter till.

Servering:

Servera med en riktigt god potatismos eller pressad potatis.

Och detta är verkligen en av de godaste fiskgratänger vi vet! Det tar tid att göra den, men jäklar vad gott det blir! Såsen är helt underbar och går givetvis att använda till annat än gratäng. Det finns genvägar med fond på flaska och pulver, men inget går upp mot att göra såsen själv!

Kommentarer

Fröken Dill skrev 2009-08-26 klockan 12:40

Hemlagad fiskgratäng är lite pyssligt, men det är ju SÅÅÅ gott och med hemgjord räkfond också. MUMS!!! Tycker fröken Dill

Lämna en kommentar
Reklam: