Fiskgratäng med krabbkött

Femte dagen i Toppits-utmaningen och vi bestämde oss för att göra en fiskgratäng med krabbkött. Vi har inte tidigare testat krabba på burk och visste därför inte heller vad vi skulle vänta oss när vi öppnade burken. Men det såg ut ungefär som i en burk tonfisk. Några små hela bitar och det mesta söndermalt. Den gav dock god smak till vår gratäng, men jag kommer inte att betala 27 kr för en sån burk igen. Så ska du testa det här receptet föreslår jag att du byter ut krabbköttet mot crabsticks och/eller räkor.

Fiskgratäng med krabbkött
400 g torskfile
1 burk krabba
1 purjolök
1 msk smör

2 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk fiskfond
citron (antingen lite färskpressad eller en skvätt från flaska)

potatis
sugarsnaps (som steks i smör, pressad vitlök & finklippt persilja)

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala potatisen och koka tills den är färdig.

Skölj och strimla purjolöken. Smörj en form med smör och lägg i purjolöken. Skär torsken i bitar och lägg över. Häll av spadet från krabbköttet och fördela köttet över fisken.

Vispa ihop grädde, mjölk, fond och lite citron. Häll i formen. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.

Servera med potatis och smörfrästa sugar snaps.

Får du gratäng över går den bra att frysa.


Frukta till ditt vatten: Lite överbliven citron skivas lätt ner i vattnet, det vet de flesta. Men var inte rädd för att testa andra varianter av smaksättare. En av mina favoriter är faktiskt färsk ingefära i tunna skivor. Sen går det utmärkt att ta kvistar från de flesta färska kryddor och stoppa ner i vattenkannan.

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2011-05-15 klockan 21:01

Fiskgratäng tillhör våra favoriträtter, så gott. Krabbkött går däremot inte alls hem i vårt kök, så det byter vi absolut ut mot räkorna, låter mycket godare:)

Lämna en kommentar
Reklam: