Fastlagsbullar
Tidningarna testar och jämför vilken ställen som har bästa semlorna, men hur de än testar så kan det inte bli bättre än de hemmalagade. Iår valde vi att testa ett nytt recept som Jennie på kalasgott skrev följande om “Här har ni recept på mina absolut godaste semlor!” Upp till bevis :)
Fastlagsbullar (semlor)
24 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
0,5 tsk grovmalen kardemumma
1 dl strösocker
0,5 dl vit sirap
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl special (ca 740 g)
pensla med:
1 ägg uppvispat
1 msk mjölk
1 nypa salt
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk samt kardemumma. Värm tills fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser upp sig.
Blanda ner socker, sirap och salt. Tillsätt lite i taget av mjölet och knåda degen fin och smidig. Gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 30 min.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 24 lika stora bullar. Rulla varje bulle rund och slät. Låt jäsa övertäckta i ca 40 min.
Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 8-10 min.
Fylling till semlor
till 4 st semlor
75 g mandelmassa (vi använder odense marsipan som vi grovriver ner i fyllningen)
3 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
inkråmet från de fyra semlebullarna
2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
florsocker
Blanda mandelmassa, grädde, vaniljsocker och inkråmet från bullarna till en slät mandelsmet.
Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsocker. Fyll bullarna med mandelsmeten och spritsa grädden runt om hålet.
Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Källa:
Kalasgott-bloggen finns tyvärr inte kvar längre.
Millans kommentar: Jag är egentligen inte speciellt förtjust i fastlagsbullar, men detta är klart det bästa receptet hittills! Mannen där hemma gjorde tummen upp och sa att de var de bästa han ätit.
Reklam:
Lämna en kommentar