Färskpotatisgnocchi med tomatsås

Fick en fråga tidigare i somras på ett inlägg från 2010 där jag skrev om gnocchi (länk).

Kan man göra detta med färskpotatis?
Hälsningar Malin

Och svaret är ja :) Oftast gör vi den på “gammal” potatis, men det fungerar utmärkt med färskpotatis också. Här är en version där vi även blandar ner getost i smeten. Riktigt smaskigt!

färskpotatisgnocchi

Färskpotatisgnocchi med tomatsås

500 g färskpotatis
100 g mjuk getost, smulad
200 g vetemjöl
1 ägg, lätt vispat
salt & peppar

Skrubba bort allt skal från potatisen och skär bort eventuella missfärgningar. Skär potatisen i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten, salta ordentligt och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 8-12 minuter, tills potatisen är mjuk. Låt rinna av ordentligt.

Mosa potatisen men låt lite småklumpar finnas kvar. Lägg över i en skål och låt svalna något. Tillsätt sedan getost, mjöl, ägg samt lite salt och peppar. Blanda till en fast deg med händerna. Knåda varsamt några minuter och rulla sedan degen till korvar med ca 1,5 cm i diameter. SKär dem i 3 cm långa längder.

Hetta upp en stor kastrull vatten tills det sjuder svagt. Koka gnocchin i omgångar, 1-2 minuter. Ta upp dem med hålslev varefter de flyter upp och lägg dem på ett lättsmörat fat.

serveringsförslag:
tomatsås och parmesan
pesto
olivolja och parmesan

Lämna en kommentar




*