Färsk torsk på risottobädd
I helgen var vi hemma hos mina föräldrar och åt kalkonmiddag. Roade mig med att gå igenom bokhyllan med kokböcker och hittade Mera Fredagsgourmet. Började bläddra i den och föll för så många recept att det slutade med att jag fick boken med mig hem :) Tack mamma och pappa! Men nu till receptet vi valde att testa direkt; Färsk torsk på risottobädd
Och det här blev en riktig lyxmiddag. Färsk torskfile på en krämig rödbetsrisottobädd serverad med grönsaker.
Receptet kommer som sagt ursprungligen från Mera Fredagsgourmet – ur allt om mat, men för att passa oss så blev det några ändringar. Att få tag i gösfile en söndag är nämligen inte det enklaste ;)
Färsk torsk på risottobädd
till 3 portioner
Fisk:
400 g färska torskfiléer
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 dl skalade pistaschnötter (eller 1 dl oskalade)
1 dl riven lagrad ost, ex. Västerbottensost
Risotto:
1 stor rå rödbeta (ca 150 g)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl avoriris
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten (vi behövde lite mer, 5-6 dl)
2 dl riven lagrad ost, ex. Västerbottensost
3 msk koncentrerad kycklingfond
0,5 tsk salt
1-2 krm nymalen peppar
Färsk sparris
Sätt ugnen på 225 grader.
Krydda fisken, vik den så att filéerna blir jämntjocka och lägg dem i en smord ugnssäker form.
Hacka och blanda nötterna med ost och lägg massan på fisken.
Gratinera fisken mitt i ugnen i 10-15 minuter (eller tills innertemperaturen når 55 grader).
Skala och grovriv rödbetan.
Skala, hacka och smörfräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt rödbeta och ris, fräs och häll på vinet.
Koka upp vatten och fond och späd riset så det täcks efter hand som det kokar in. Sänk värmen, rör och koka sakta utan lock ca 20 minuter till riset är mjukt men har visst tuggmotstånd och lite vätska kvar.
Skär av lite på sparrisen och ångkoka eller koka 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
Blanda ner osten i risotton och smaka av med salt och peppar. (Vi smakade även av med en klick smör, ca 20 g.)
Millans kommentar: Underbart god söndagsmiddag. Smakrik rödbetsrisotto med perfekt tillagad torsk. Sältan från nötterna i kombination med risotton var helt perfekt. Och färsk ångkokt sparris med massor av tuggmotstånd. Bättre än såhär blir det inte.
Kommentarer
Linda skrev 2009-11-16 klockan 08:23
Det ser supergott ut!
Chrisse skrev 2009-11-16 klockan 23:01
Det var det också kan jag skvallra om!
Nathalie Nylén skrev 2009-11-17 klockan 14:09
Åh, vad det är härligt med färgsprakande mat! Rödbetsrisotto ska jag verkligen lägga på minnet, mitt senaste inlägg var en snabb risottoskola... Här bloggar du riktigt utförligt steg för steg - kanon! Tack för middagsinspiration!
Att ha det gott skrev 2009-11-17 klockan 17:27
Det ser smaskens ut
Jag har nyss hittat hit
STOR trivs här
Det är så bra att ni ofta skriver ut om rätten går att frysa
Boel skrev 2009-11-20 klockan 01:40
Väldigt vackra bilder... Risotto är fantastiskt gott, viktigast bara att man (som ni säger) har lite vätska kvar, så att den blir krämig, inte stabbig!
tina skrev 2009-11-22 klockan 18:14
Snyggt! Verkligen tilltalande bild, och så gott det ser ut, tummen upp!
Maria skrev 2009-12-05 klockan 11:44
Fick 2 kg färsk torskfilé och sökte inspiration på nätet - faller för ert recept och ser nu mycket fram emot lördagsmiddagen!
Maria skrev 2010-01-05 klockan 15:08
Tack för mail och god fortsättning på er! Blev JÄTTEGOTT, ser mycket fram emot att få äta risotton igen. Fast idag blir det risotto med inspiration från Kreta: med spenat, citron och en skvätt vitt vin. Gott!!
Reklam:
Lämna en kommentar