Familjen Anderbergs asiatiska gryta

När jag växte upp på 80-talet var det fortfarande exotiskt med ananas i mat och denna gryta var en riktig höjdare. Nu var det många år sedan vi gjorde den, men efter ett besök på saluhallen i Köpenhamn, där vi fick tag i bambuskott kom jag att tänka på denna gryta igen. Har aldrig sett bambuskott förpackade såhär tidigare, men det visade sig vara hur gott som helst.

Familjen Anderbergs asiatiska gryta
1 kg grytbitar
1 gul lök

2 köttbuljongtärningar
1,5 l vatten

1 burk hel svamp
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk bambuskott (eller vakumförpackade om du lyckas få tag i det)
1 ananas (godast med färsk men det fungerar bra med en burk-ananas också)

2 msk soya
2 msk mjöl

1 cm finriven ingefära
salt
peppar

tillbehör:
potatis eller ris

Skär löken i klyftor och bryn tillsammans med köttet.

Koka upp vatten och buljong i en gryta. Lägg i köttet och låt puttra minst en timme.

Skär svampen, minimajsen och ananasen (spara spadet om du kör med burk-ananas) i bitar. Lägg sakerna i grytan tillsammans med böngroddar, bambuskott samt ananasen med sitt spad.

Tillsätt soya och red av (blanda 1-2 msk mjöl med vatten och häll i). Krydda med finriven ingefära, salt & peppar. Låt småputtra tills det är färdigt (ca 30 minuter).

Servera med potatis eller ris.

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2012-03-28 klockan 21:14

Jodå, för att inte tala om bananer i mat och en massa andra frukter som slängde i hej vilt på 80-talet:) Men gott är det fortfarande, även om det kanske inte är så exotiskt längre... Tänk vad tiderna förändras!

Berith skrev 2012-03-29 klockan 08:42

Ja våra matvanor förändras och den här köttgrytan var inte så vanlig på 80-talet. Det är en gryta vi fortfarande gör ibland och den är alltid lika god.

milla skrev 2012-04-01 klockan 21:13

Så gott en gryta i min smak var länge sedan jag hade bambuskott i maten.

Lämna en kommentar




*