Familjen Anderbergs asiatiska gryta
När jag växte upp på 80-talet var det fortfarande exotiskt med ananas i mat och denna gryta var en riktig höjdare. Nu var det många år sedan vi gjorde den, men efter ett besök på saluhallen i Köpenhamn, där vi fick tag i bambuskott kom jag att tänka på denna gryta igen. Har aldrig sett bambuskott förpackade såhär tidigare, men det visade sig vara hur gott som helst.
Familjen Anderbergs asiatiska gryta
1 kg grytbitar
1 gul lök
2 köttbuljongtärningar
1,5 l vatten
1 burk hel svamp
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk bambuskott (eller vakumförpackade om du lyckas få tag i det)
1 ananas (godast med färsk men det fungerar bra med en burk-ananas också)
2 msk soya
2 msk mjöl
1 cm finriven ingefära
salt
peppar
tillbehör:
potatis eller ris
Skär löken i klyftor och bryn tillsammans med köttet.
Koka upp vatten och buljong i en gryta. Lägg i köttet och låt puttra minst en timme.
Skär svampen, minimajsen och ananasen (spara spadet om du kör med burk-ananas) i bitar. Lägg sakerna i grytan tillsammans med böngroddar, bambuskott samt ananasen med sitt spad.
Tillsätt soya och red av (blanda 1-2 msk mjöl med vatten och häll i). Krydda med finriven ingefära, salt & peppar. Låt småputtra tills det är färdigt (ca 30 minuter).
Servera med potatis eller ris.
Kommentarer
Mårtenssons kök skrev 2012-03-28 klockan 21:14
Jodå, för att inte tala om bananer i mat och en massa andra frukter som slängde i hej vilt på 80-talet:) Men gott är det fortfarande, även om det kanske inte är så exotiskt längre... Tänk vad tiderna förändras!
Berith skrev 2012-03-29 klockan 08:42
Ja våra matvanor förändras och den här köttgrytan var inte så vanlig på 80-talet.
Det är en gryta vi fortfarande gör ibland och den är alltid lika god.
milla skrev 2012-04-01 klockan 21:13
Så gott en gryta i min smak var länge sedan jag hade bambuskott i maten.
Reklam:
Lämna en kommentar