En slickepott tål inte att stå i kokande socker…

Smält slickepott

Dagens tips – en slickepott tål inte att bli ståendes i en kastrull med lite smält socker som du sen häller i en liter rabarber över…

Om det så bara var för någon ynka minut så hann slickepotten smälta fullständigt så det var inte mycket att spara.

Så även om du tror att dina slickepottar tål flera hundra grader så kan jag bara konstatera att smält socker blir jäkligt varmt…

Kommentarer

♥ Babypink ♥ skrev 2010-07-09 klockan 15:37

Hej hej ville bara passa på att önska er en riktigt skön helg

Kristina skrev 2010-08-14 klockan 00:20

Finns kanonbra slickepottar (och andra verktyg) i silikon som klarar av det ;-) Jag har två (och en slev) som jag köpt på Coop för en rätt billig penning och de har varit med om mycket kokande socker och det syns inte ett dugg på dem.

Maria skrev 2010-08-14 klockan 09:39

Kristina: Har för mig att även denna slickepott skulle ha klarat väldigt höga temperaturer, men det är väl max +300 grader och kokande socker kan ju vara bra mycket mera, särskilt när man har slickepotten nerstucken i socker/rabarber och inte flyttad alls. Vette tusan om ens silikonslickepottarna hade överlevt den behandlingen... Jag tänker inte testa i alla fall, det verkar lite onödigt! ;-) Men tack för tipset om bra grejer i silikon. Får hålla ögonen öppna nästa gång jag är i behov av en ny.

Kristina skrev 2010-08-14 klockan 13:49

Att kokande socker går upp över 300 grader har jag svårt att tänka mig vid normal kokning. Jag skulle i varje fall vilja se hur den grytan du använder ser ut då eftersom om innehållet är över 300 grader så lär grytan vara bra mycket varmare och även vad du har för spis som klarar av det ;-) När man gör tex julgodis så kan man bla använda sig av karamellprov, dvs att man doppar en trästicka i sockerlagen (som vid det laget har blivit gulbrun och tjockflytande) och att det då ska stelna direkt när man tar upp och doppar i kallt vatten och bli brythård, och då är temperaturen på sockerlagen ca 160 grader. Så att kunna ha en fungerande sockerlag/kokat socker som man sen kan ha nån användning av är nog rätt omöjligt om sockret har varit över 300 grader i samband med kokning ;-)

Maria skrev 2010-08-14 klockan 14:42

Kristina: Du har så rätt så rätt. Skyller på trötthet och en dotter som tycker att det är morgon klockan 04:00 just för tillfället. Det tycker inte mamman i familjen... ;-) Var tvungen att gå in och kolla vad tillverkaren skriver på sin hemsida (Gastromax.se) och de påstår att plastredskapen ska tåla upphettning till +260grader och så fall kan man ju undra varför min slickepott såg ut som den gjorde?!? Jag borde kanske ha reklamerat den i stället och krävt en ny? Lite sent nu då jag hivade den i soporna omgående... :o(

Stefan skrev 2017-04-02 klockan 16:16

Ah, som den innan antydde så är ju ofta botten på kastrullen varmare än innehållet, så även om sockret i mitten är 160 grader så är nog sockret på botten varmare, och själva botten ännu mer. Sen, även om verktyget alls klarar 260 grader så är det inte helt säkert att det klarar det en längre stund. Så den kanske bara klarar några sekunder i taget? Det finns mer att tänka på i alla fall :)

Lämna en kommentar




*