El “Ren” Machio

Tapas SM – Vecka 2 – finalist 3

El “Ren” Machio
Av: Nicky Richards

650 g renkött
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 Röda thai chilli
Lite salt
2 dl rött Ramón Bilbao
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
salt och malen svartpeppar

Avokadoyoghurt:
2 avokador
3 msk matlagningsyoghurt
3 vitlöksklyfta, riven
saft av 1 lime
grön tabasco
salt

Friterad vetetortilla
2 vetetortilla, finstrimlad
2 dl olja till fritering
salt

Skär köttet i sju lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré och hackad chili. Lägg köttet på löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 1 timme. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen.

Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ned bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.

Avokadoyoghurt:
Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt.

Friterad vetetortilla
Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt ned tortillan i oljan och fritera gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.

Millans kommentar: Renkött är jättegott, men verkligen inte lätt att få tag i här nere i Skåne. Men när vi väl fick tag i köttet kunde vi sätta igång och provlaga den här rätten. Grytan blev verkligen jättegod. Att låta köttet ligga och puttra i vinet gjorde nog sitt till för att smaken ihop med vinet skulle bli så bra. Verkligen lyckad kombination.

Den lite starkare avokadoröran var riktigt god ihop med köttet och vi blev riktigt nöjda. Ren och vinet Ramón Bilbao Tempranillo är verkligen gott.

Lämna en kommentar
Reklam: