Ekologiskt, handla logiskt?

2008, nytt år, nystart, nyårslöften för vissa. Själv har jag redan förra året börjat fundera mer och mer hur man ska kunna handla klimatsmart när det gäller mat. Det finns flera olika typer av märkning, ekologiskt, rättvisemärkt, kravmärkt, biodynamiskt odlat, m.m. och till slut blir man nästan lite undrande om man kan lita på märkningarna eller om det bara är ännu ett smart försäljningsknep eftersom miljötänk är “inne”.

För inte så länge sen stod jag och skulle köpa vitlök. Där stod jag med ekologisk vitlök från Kina och vanlig vitlök från Spanien. Man behöver inte ha alltför stor kunskap om geografi för att inse att de ekologiska vitlökarna färdats betydligt längre än de spanska och tar det då inte ut det faktum att de odlats på ett bra sätt? Samma sak var det i somras när jag stod och valde mellan östgötska tomater och ekologiska spanska tomater. Jag valde den spanska vitlöken och de östgötska tomaterna, för hur det än är så är transporter också en del av miljöfrågan och jag vill nog ändra fokus från ekologiskt till närproducerat och även säsongsbetonad shopping.

2008 har jag tänkt försöka handla mer närproducerat och även fundera över vad som är säsong istället för att på rutin handla överpristomater som är mer gröna än röda. Är det rotfruktssäsong så får man försöka ta det som en utmaning att göra det bästa av det.

Från och med onsdag ska vi testa Ekolådan där det blir leverans vid dörren av ekologiska grönsaker. Det kommer bli en utmaning att använda det som finns i, jordärtskocka och rotselleri bland annat. Spännande helt enkelt!

Vill du läsa mer om att handla närproducerat, kravmärkt, ekologiskt kan du kika här:
Svensk Lantmat
Kravmärkt

Och glöm inte att kolla upp om Bondens egen marknad finns i din stad.

Det enda är väl att man inte ska behöva ta bilen och puttra iväg en massa mil för 1 paket närproducerade ägg, men man kan ju samåka med grannen/svärmor/syrran/kollegan?

Kommentarer

Millan skrev 2008-01-07 klockan 17:57

Mycket tänkvärt! I torsdags hämtade vi två lådor från Mossagården. Ekologiskt och dessutom väldigt fina råvaror.

Caroline skrev 2008-04-14 klockan 23:18

Oj då dom var inte billiga dom... Ekolådan asså. Har du testat Mossagårdens? www.mossagarden.se? Jag beställde därifrån igår och får det nu på torsdag :) 95 kr för en Lilla Grönsakslåda och 95 kr för en Lilla Fruktlåda =)

Millan skrev 2008-04-15 klockan 21:05

Caroline: Nu var det iof Anna som skrev detta inlägg, men jag svarar iaf :) För jag har beställt från Mossagården flera gånger. Första gången har jag bloggat om här: https://saltpeppar.se/blog/?p=192 https://saltpeppar.se/blog/?p=194 Vi är väldigt nöjda. Men det är lite jobbigt att behöva släpa tillbaka tomlådorna.

Caroline skrev 2008-04-17 klockan 23:14

Jag har lämnat en kommentar på en av dom länkarna du skrev ovan =) Jo, det är ju lite dumt att man ska lämna tbx lådorna men ja, det får man väl stå ut med antar jag. Jag kommer definitivt att beställa från Mossagården fler ggr. Men du som känner till Drottningtorget... säljer dom inte ekologiskt där snart nu när sommaren är på intågande?? Bondens marknad eller vad det heter??

Millan skrev 2008-04-18 klockan 08:25

Caroline: Jodå, visst är det så att bondens marknad snart kommer till stan :) Där brukar jag vara. Mer info finns här: http://www.bondensegen.com/ Vårmarknad 24/5, 31/5 och 7/6 kl.09-14.00 Höstmarknad 30 aug-18 okt kl.09-14.00 Julmarknad 13 dec kl.09-14.00

Lämna en kommentar
Reklam: