Eget ströbröd

Vi gjorde smörgåstårta här igen för ett tag sedan i samband med makens födelsedag. Sen var det ju det här med alla brödkanter vad vi skulle hitta på med dem.

Var inne på att köra på mitt standard alternativ, nämligen att det fick bli fågelmat. Den här gången gjorde jag dock en så stor smörgåstårta då vi var många att det var ofantligt mycket brödkanter och det kändes inte så lockande att stå och mata fåglar i all oändlighet.

Var inne på Millans knep att steka dem i lite olivolja och salt. Kände mig dock inte så sugen på det just här och nu utan kom fram till att jag skulle testa att göra eget ströbröd.

La alla brödkanterna samt ändbitarna på en ugnsplåt. Körde in plåten i ugnen på ca 70 grader och lät dem sedan stå inne i ugnen och torka, glänta lite på luckan så att du släpper ut eventuell kondens/fukt.

Hur lång tid som behövs beror helt och hållet på hur hög luftfuktighet det är. Du vill verkligen ha brödet jättetort, annars kommer ditt strömbröd att börja mögla sen.

Min plåt fick dels stå i eftervärmen när jag hade bakat paj en dag och sedan körde jag faktiskt på lite extra i någon timme på 70 grader som sagt var.

Ingredienser:
Valfri mängd brödkanter

Gör så här:
1. Sprid ut brödkanterna på en ugnsplåt, sätt in plåten på eftervärmen och låt den stå kvar där i någon timme. Känns inte brödkanterna helt torta så sätt ugnen på 70 grader och låt plåten stå kvar ytterligare någon timme. Glänta lite på luckan så eventuell kondens försvinner.

2. Ta fram en mixer och lägg i lämplig mängd brödkanter och mixa sedan till ett fint pulver med knivbladet i mixern.
3. Häll upp det färdiga ströbrödet på väl rengjorda glasburkar och förslut väl. Förvaras torrt och mörkt.

Marias kommentar:
Nu har jag gjort enligt konstens alla regler och kan bara hålla tummarna för att det inte är någon fukt kvar i mitt ströbröd så att det börjar mögla.

Tänker använda det som vanligt när jag gör köttbullar, bröar kakformar etc. Men tänkte även blanda i lite örtkryddor och parmesanost och panera något i det.

Andra tips på vad man kan använda ströbröd till?

Kommentarer

Millan skrev 2012-07-17 klockan 16:18

Griljera julskinka :) Men även hasselbackspotatis lär ju bli godare med eget ströbröd.

Lämna en kommentar
Reklam: