Dopbuffé

Dopbuffé

Dottern hade hunnit bli 4,5 månad och det var dags för dop med efterföljande buffé. Smörgåstårta och sen tårta kändes inte aktuellt, inget jag själva var sugen på nämligen och som jag var matchef så blev det i stället en buffé. Men det gällde att planera så att rätterna gick att förbereda. Att tro att jag skulle ha tid/ork/lust/möjlighet att stå och laga all mat på förmiddagen innan dopet var nämligen uteslutet, det hade jag insett för länge sedan.

Valet föll på potatisgratäng, vinbärsmarinerad kall fläskfilé med mangochutney sås, kycklingspett med smak av citron och örtkryddor, sallad, hembakat bröd, smör & ost.

Macarons

Till kaffet blev det macarons med två olika fyllningar och moussetårta á la Daniel Roos med viss modifiering av mig då jag la till en browniebotten till härligheten.

Moussetårta

Att beräkna hur mycket mat som går åt till 22 vuxna och några småbarn är inte det lättaste. Det värsta som kan inträffa när jag bjuder på mat är att det inte räcker så att alla kan äta sig mätta, därav tar jag alltid i lite extra.

Detta utgick jag ifrån:

3 kg fläskfilé

3 omgångar kycklingspett med smak av vitlök, citron och örter.

3 omgångar av den krämiga potatisgratängen

Dessutom bakade jag två omgångar av nybakat frukostbröd, tre moussetårtor och två omgångar macarons.

Till detta hade vi givetvis en stor grönsallad med bl.a. ärtskott i som gav en härlig smak, färdigköpt bearnaisesås (kör på Erik Lallerstedts variant som vi gillar här hemma), mangochutneysås, färsk ananas samt smör och ost till brödet så klart.

5 dl färdig bearnaisesås

10 dl creme fraiche + 5 dl mango chutney (till såsen)

1 paket fryst mango samt 1 aks Physallis som dekoration till fläskfilén

Marias kommentar:
Det blev en del kött över och även potatisgratäng. Däremot försvann varenda kycklingspett i ett nafs och det hade säkerligen gått åt ytterligare några till om det bara hade funnits några! ;-)

Det blev mängder med mangochutneysås över, troligen för att jag inte var tydlig nog med att tala om vad det var för något och att det var tänkt att man skulle ta den till köttet (som annars tappar mycket av sin smak). Bearnaisesåsen gick dock åt till sista droppen.

Det blev även en tårta över som ligger kvar i frysen och väntas på att ätas upp vid ett annat tillfälle. Lite bröd blev också över, men det var inte många skivor.

Receptet på Macaronsen kommer jag inte att publicera då omgång två och tre blev helt misslyckade. Kakorna sjönk ihop och de blev inte alls så där blanka och fina utan sprack och såg bedrövliga ut. Första omgången blev finfina (de rosa), men de gröna såg inge vidare ut. Fick väl kanske ut max fem kakor som blev som de skulle på två omgångar!

Har sedan googlat och läst att Mia Öhrn som skapade receptet för Allt om Mat själv hade misslyckats med receptet och när inte ens hon fann en anledning till varför det plötsligt inte fungerar längre så tänker inte jag försöka hitta lösning på det hela. Genvägen med mandelmassa kanske inte var så smart ändå?

Allt som ett lyckat dop om jag får säga det själv och maten blev jag nöjd med. Köttet och potatisgratängen fungerade finfint att värma i micron dagen efter och tårtan som blev över hade jag inte dekorerat så den åkte in i frysen igen innan den hade hunnit tina för mycket.

De kakor som blev över åkte även de in i frysen och brödet slank ner vid frukosten dagen efter.

Vad jag gjorde med all överbliven mangochutneysås? Blandade i curry och gjorde sedan en gratäng med kassler, ananas och ris som jag sedan gratinerade i ugnen. Blev smakrikt och gott!

Lämna en kommentar
Reklam: