Det är skillnad på ärter..

Jag tycker oftast om att blogga, men vissa dagar är det verkligen roligare än andra dagar! Jag har haft en del att göra med Findus på sistonne (det här med woktävlingen bland annat) och när de frågade om jag hade lust att följa med ut och titta på ärtskörden i Skåne hoppade både jag och Chrisse på. Det här ville vi inte missa!

Vi åkte ut till Börringeklosters gårdsbutik där vi skulle träffas. Bara där hade jag kunnat stanna och skriva ett blogginlägg, men det sparar vi ett tag och koncentrerar oss på ärterna för stunden.

Det är alltså dessa små godingarna dagens inlägg kommer att handla om. Små goda ärtor. Ni som smakat Euroshoppers träsmakande hårda ärtor vet att det är skillnad på ärtor och ärtor.

Men först fick vi lite information om ärtor och odling.

Ekologisk odling har ett par problem som gör det svårt att tillämpa i stor skala. Enligt Findus kan man räkna med 10-50% mindre skörd och ojämnare kvalite för ekologisk odling än vid konventionell odling. Därför har Findus tagit fram ett program dom kallar för LISA (Low Input Sustainably Agriculture) vilket kort går ut på att använda mindre bekämpningsmedel och under mer kontrollerade former i sammarbete med bönderna än vid konventionellt odling. På så sätt kan dom hålla uppe avkastningen men ändå uppfylla EU’s hårt ställda krav för barnmatslivsmedel (man kan mer eller mindre inte mäta på den färdiga produkten att den besprutats).

Dessutom gör den lägre avkastningen i samband med mekanisk ogräsrensning enligt en SIK-rapport från 2012 att det blir 40% mindre CO2 utsläpp för att producera samma mängd grönsaker för LISA i förhållande till ekologiskt odlat.

Vi på Saltpeppar föredrar naturligtvis helt ekologisk odling, men det är svårt att inte tycka ovanstående låter som en bra kompromiss för att klara framtidens matbehov!

Därefter väntade en busstur ut till Gislöv och Gunnel Andersson 18 hektar stora ärtfält.

Skörden pågick för fullt när vi kom dit. Det doftade verkligen jättegott där ute!

Imponerande hur de här stora maskinerna klarar av att få ut ärtorna och bara lämna baljorna kvar. Utmärkt gödsel inför nästa säsong dessutom.

Får jag presentera Findus ärtproffs Enar! Vilken man! Det han inte visste om ärtor är inte värt att veta!

Skördetröskorna tömmer över sina ärtor till lastbilsflak..

..som en töms vidare till lastbilar (som om det är förvarmt blandar ärtorna med is) och kör direkt till Bjuv där Findus fabrik finns.


Källa: Hållbar grönsaksodling, broschyr från Findus

Det är verkligen imponerande, men allt detta tar alltså max 3 timmar.

Något som verkligen imponerat på både mig och Chrisse under dagen är logistiken kring ärtorna. Exakt hur allt är uträknat, från sådd till skörd för att alla maskiner och folk ska befinna sig på rätt platser.

Efter att ha varit ute på fälten, smygätit ärtor och njutit av dofterna återvände vi till Börringekloster där Findus egen ärtkock Kenneth Nilsson väntade på oss.

Först blev vi bjudna på en kall Ärtgazpacho. Svalkande och god med lite hetta i. Jag måste väl erkänna att jag föredrar en traditionell gazpacho, men denna var onekligen lite spännande.

Ärtgazpacho
ca 1 liter

160 g findus frysta ärtor
200 g färsk gurka (ca 1/2 normalstor gurka)
150 g honungs- eller galliamelon (ca 1/2 liten melon)
1 klyfta vitlök
25 g banancharlottenlök (en stor)
0,5 l grönsaksbuljong
1 msk pressad citronjuice
1 msk vit balsamvinäger
1-2 msk olivolja

smaka av med:
sambal oelek
vinäger
ev. flytande honung

Mixa alltsammans och smaka av med salt, sambal oelek, vinägern och ev. lite flytande honung.

Servera i ett glas på fot för extra lyxig känsla. Om du vill addera det lite extra, linda in Grissini i parmaskinka och servera som tillbehör.

Tack till Findus och ärtkocken Kenneth Nilsson för receptet!

Vi fick även Ärtbiffar på en bädd av potatis och sallad med en tomatsås. Ljuvligt gott och vi fick med oss receptet på biffarna, så de återkommer vi till senare här i bloggen.


Under lunchen hade Enar en liten gissningstävling med oss där vinsten var en tröja. Och tänka sig, jag (t.v) fick dela förstaplatsen med Camilla (t.h) från Baljväxtakademin (www.baljvaxtakademin.se).

Tack Findus för en mycket trevlig dag.

Kommentarer

Berith skrev 2012-07-19 klockan 08:33

En intressant ärtinformation med fina foto!

Zarah skrev 2012-07-19 klockan 08:53

Låter härligt och roligt - och vilka fina foton! Nu blev jag sugen på ärtor... ...och jag ser verkligen fram emot ärtbiffsreceptet! :D

krister karlsson skrev 2012-07-19 klockan 10:18

det finns lite smolk i glädjens bägare, Findus ägs av Monsanto, GMO-företaget framför alla andra

krister karlsson skrev 2012-07-19 klockan 10:25

när det konventionella jordbruket ska tröska sina gula ärtor, ja dom som det blir ärtsoppa av och kraftfoder till kossorna, då sprutar man Roundup över hela ärtfältet så allt dör, och sedan tröskas dessa ärter, gott eller? hur kan detta få förekomma kan man undra. enligt Monsanto som säljer roundup så försvinner det verksamma giftet snabbt från grödorna, det dom inte säger är att glyfosfatet hamnar i grundvattnet.......

Anna Broekman skrev 2012-07-19 klockan 16:21

Hej! Findus ägs inte av Monsanto och har aldrig gjort. Findus ägdes under många år av Nestle och dessförinnan av Marabou. Idag ägs det av private equity företaget Lion Capital och är en del av den nordiska marknaden inom Findus Group koncernen.

Lämna en kommentar
Reklam: