Det är råvarorna som bestämmer pannan

Det är råvarorna som bestämmer pannan; är Le Creusets senaste kampanj. Och den är faktiskt så bra att vi valt att följa med på deras kampanj och testa nya stekjärn. Så inlägget här nedan är i samarbete med Le Creuset.

Men vi tar det från början. Jag har länge sneglat på stekpannorna helt i rostfritt stål. Har en stor ugnsform jag är lite smått kär i och har inbillat mig att bara jag får ett sånt stekjärn så kommer allt att bli mycket bättre.

Till slut bestämde vi oss för en “3-PLY-stålpanna” från Le Creuset. Och det var då vi kom i kontakt med kampanjen om “Det är råvarorna som bestämmer pannan”. Så nu har vi fått möjlighet att testa tre olika typer av pannor. Vi börjar med informationen från Le Creuset.

stålpanna

Stålpannor

Le Creusets 3-PLY-stålpannor är lämpliga till stekning på alla temperaturer och kan användas till en mängd olika råvaror. Pannorna värms snabbt upp och reglerar temperaturen effektivt. Detta är särskilt lämpligt när rätter tillagas på varierande temperaturer t.ex. när råvarorna först bryns på hög värme för att sedan stekas klart på medelhög eller låg värme.

Stålpannor är lämpliga till:

Köttbitar av t.ex. fläsk och kalv
Grönsaker och svamp etc.
Fet fisk som lax, makrill, mindre hälleflundra, sill

3-PLY-pannorna är mindre lämpliga till mycket ömtåliga råvaror som ägg, fisk och kyckling, och de lämpar sig inte heller till stekning utan matfett. Pannorna kan användas på alla värmekällor inklusive induktion samt i ugnen i upp till 260 °C.

Källa: https://www.lecreuset.se/det-ar-ravarorna-som-bestaemmer-pannan

gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor

Gjutjärnspannor är lämpliga till stekning på medelhög till hög värme. Gjutjärnspannor kännetecknas av att de tål mycket höga temperaturer och ger en jämn och stabil värmefördelning. Därför är materialet t.ex. det bästa valet till stekning av större köttbitar som kan få en härlig stekyta och samtidigt bevara köttets saftighet.

Gjutjärnspannor är lämpliga till:

Köttbitar av nöt, fläsk, lamm och vilt
Fet fisk som lax, makrill, mindre hälleflundra, sill
Köttfärs utan panering som köttbullar och pannbiff
Grönsaker som sparris, aubergine och squash som tål hög värme

Om du gillar det mycket lätta köket och ofta tillagar ömtåliga matvaror som kan fastna bör du välja ett annat material än gjutjärn. Det kan t.ex. vara finare fisk, grönsaker eller rätter med ägg, mjölk eller ost.

Värt att veta:
Gjutjärnspannor från Le Creuset har en matt, svart emalj invändigt som kräver fett under tillagningen.
Den invändiga emaljen kommer med tiden att utveckla en patina som fungerar som en slags släpp lätt-beläggning. Den här processen förutsätter att pannan endast diskas för hand och utan diskmedel eller annat rengöringsmedel.

Källa: https://www.lecreuset.se/det-ar-ravarorna-som-bestaemmer-pannan

Aluminium

Toughened Non-Stick-pannor i aluminium är perfekta för tillagning på låg till medelhög värme. Pannorna är lätta att hantera och leder och fördelar värmen snabbt och effektivt. Alla pannor i serien har en effektiv non-stick-beläggning som garanterar att inte ens ömtåliga matvaror bränns fast och att rengöringen blir ovanligt lätt. De här pannorna är det perfekta valet till fettsnål matlagning då de endast kräver lite eller inget matfett alls vid tillagning.

Lämpliga till:

Äggrätter t.ex. omelett
Fågel som kyckling och kalkon
Mager fisk och fiskbullar
Rätter med mjölkprodukter t.ex. pannkakor
Fettfri/fettsnål stekning

Aluminiumpannor med non-stick-beläggning är inte lämpliga till rött kött som kräver hård stekning på hög värme. Då riskerar man att koka köttet istället för att steka det eftersom pannan inte är avsedd för höga temperaturer.

Värt att veta:
Aluminiumpannor från Le Creuset innehåller inte PFOA eller PFOS.
Du uppnår lätt rätt temperatur eftersom materialet snabbt reglerar värmen när man ökar eller minskar den.
KOM IHÅG: Aluminiumpannor tål inte användning på höga temperaturer då ytan kan skadas och därmed förlorar sin släpp-lätt-funktion.
Le Creuset rekommenderar rengöring med diskmedel.
Pannorna kan även diskas i diskmaskin.

Källa: https://www.lecreuset.se/det-ar-ravarorna-som-bestaemmer-pannan/

Sammanfattning

Toughened Non-Stick-pannorna i aluminium är perfekta för tillagning av rätter på låg till medelhög värme.

Gjutjärnspannor kan bli mycket varma och är därför särskilt lämpliga för tillagning på medelhög till hög värme.

3-PLY-stålpannor blir snabbt varma och reglerar temperaturen effektivt. Stålpannorna är lämpliga till stekning i alla temperaturer.

Källa: https://www.lecreuset.se/det-ar-ravarorna-som-bestaemmer-pannan/

Det finns mycket bra läsning på Le Creusets egen hemsida:
https://www.lecreuset.se/det-ar-ravarorna-som-bestaemmer-pannan/

Lämna en kommentar
Reklam: