Deg/Pizzadeg att frysa
Flera av mina “vanliga” degar blir inte så bra i pizzaugnen. Dessutom kräver det lång planering och en enkel pizza blir ett stort projekt. Men så fick jag tips från min kompis Johanna att frysa in degen. Min vanliga deg blev inte bra när jag gjorde det, men Johanna hade ett recept med torrgäst i som visade sig fungera utmärkt! Nu har jag ändrat lite i receptet nedan, men den är i stort sett som Johanna beskrev den. Smidigheten att ha en färdig deg i frysen gör att denna blir en vinnare, även om det inte är den godaste degen jag smakat. Men absolut inget fel på den. Nu kan jag alltid ha en bra deg redo!
Tips: Den här degen fungerar till så mycket mer än pizzor.
Pizzadeg / deg att frysa
Jästblandning:
590 g kallt vatten (7 dl)
1 tsk socker
2 tsk torrjäst
Deg:
840 g mjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
Rör ihop jästblandningen och vänta tills det bildas lite bubblor.
Blanda ner mjöl, olja och salt i jästblandningen. Kör i assistent i 5-10 minuter så att glutenet utvecklas. Flexar den tillbaka när du petar på degen så är den klar. Täck med gladpack.
Låt jäsa i 1h-24h. Den korta tiden i rumstemperatur och den långa om du kalljäser i kyl.
Mjöla bordet och dela upp degen i fyra bitar. Forma bollar av det.
Om du ska frysa:
Nu kan du frysa in bollarna styckvis.
Ta fram den fryst på morgonen och ställ att jäsa under dagen, under plastfolie. 6-8 timmar rumstemperatur fungerar bra.
Tryck ut till pizza, försök att inte pressa kanterna förmycket.
Om du inte ska frysa:
Låt jäsa under handduk i ytterligare en timme.
Tryck ut till pizza, försök att inte pressa kanterna förmycket.
Tips: Gör dubbel sats när du ändå är igång och frys in. Pizzadeg går att använda till mer än pizza. Vad sägs om det här brödet exempelvis?
Det finns så saker som slår en riktigt god pizza!
Reklam:
Lämna en kommentar