Dansukker inspirerar tillsammans med Camilla på My Kitchen Stories

Även i år hade jag lyckan att få bli inbjuden till årets event med Dansukker. Vis av erfarenheten från när jag fick träffa Daniel Roos, så förstod jag att det skulle bli gott och mycket socker även denna gång.

Redan när vi kom stod godsakerna framdukade och jag ville bara kasta mig över allt och börja äta.

Camilla Hammid från bloggen My Kitchen Stories var den som skapat de små underverken, och hon var på plats för att presentera allt. Presentationen av allt gjorde knappast att man blev mindre sugen undertiden man stod där. Men när allt var presenterat visade det sig att det inte var färdigt.. för den sista saken skulle vi själva få göra..

Saum rolne semla

Saum rolne semla

Så det var bara att tvätta händerna och sätta igång! Camilla lärde oss att göra “Saum rolne”, som är smördegsrullar från Balkans kök. Vanliga fall fylls de med maräng eller vaniljkräm. Men idag blev det en variant fylld med mandelmassa och kardemummagrädde, för att få lite semmelfeeling.

Saum rolne Selma

200 g rostad och skalad sötmandel
2,5 dl Dansukker Florsocker
25 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 äggvitor
1 smördegsrulle à 250 gram
1 tsk malen kardemumma
4 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker till garnering.

1. Mixa mandlarna fint i matberedare.

2. Tillsätt äggvita, Florsocker och Muscovadorörsocker tills du får en krämig massa.

3. Plasta in mandelmassan medan du gör resten av receptet.

4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).

5. Täck en plåt med bakplåtspapper-

6. Rulla ut smördegen och låt tina i ca 10 minuter innan du skär den i ca 1,5 cm breda remsor.

7. Forma lika många bitar aluminium till koner som du vill göra saum rolne.

8. Vira smördegsremsorna runt aluminiumkonerna. Lägg dem på plåten.

9. Grädda dina smördegsrullar i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan servering.

10.Vispa upp grädden tillsammans med kardemumman.

11.Fyll dina rullar med mandelmassa och kardemummagrädde. Pudra med florsocker och servera.

Några av de andra godsakerna vi bjöds på var:
Krempitaprinsess – Balkans krempita i svensk prinsesskostym med ett lager hallonkompott.

Apelsinmums – Glutenfri marockansks apelsinkaka med kärleksmumsglasyr.
Så otroligt saftig och god smak! Denna kommer jag garanterat att göra hemma! Alla recepten finns hos DanSukker, men detta väljer jag att dela med mig av här också :)

1 mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl Dansukker Strösocker
0,5 dl Dansukker Mörkt Muscovadosocker
200 g mandelmjöl

Kärleksmumsglasyr:
75 g smör
0,75 dl vätska
1 dl kakao
1 msk Dansukker Vaniljsocker 2,5 dl Dansukker Florsocker

Kokosflingor till garnering

1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.

2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.

3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.

4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.

5. Sätt ugnen på 175 grader (över-och undervärme).

6. Vispa ägg, strösocker och Muscovadorörsocker till en riktigt fluffig smet.

7. Ha i apelsinpuren och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.

8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.

9. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.

10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.

11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.

12. Smält smöret och låt svalna.

13. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.

14. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor.

15. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.

16. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!

Nötig apelsinblomskola med hela hasselnötter och pistagenötter – En härligt segmjuk kola med influenser från Mellanöstern där den fräscha smaken från apelsinblomvattnet får ta plats tillsammans med både hasselnötter och pistagenötter i en färgsprakande smaksensation.

Baklavakladdkaka – Svensk kladdkaka toppad med ett lager Baklava på Mellanösternvis

Mm.. nog var jag sockerhög när jag gick därifrån, och full med inspiration till julens bak! Tack Dansukker!

www.dansukker.se

Kommentarer

Berith skrev 2018-11-28 klockan 22:15

Åhh så mycket godsaker!

Lämna en kommentar




*