Cronut – Dominique Ansel Bakery

Kanske ett av de mer hypade bakverken är Cronuten från Dominique Ansel Bakeryi New York. Det beskrivs som en croissant-doughnut hybrid. De fyller detta bakverk med olika smaksättningar som de byter en gång i månaden.

maria_140209a

För att få tag i en Cronut så gäller det att utrusta sig med tåladmod! Antingen så försöker du hänga på låset och förboka en via nätet om du vet när du kommer vara i New York.

Själv misslyckades jag helt och hållet med detta. Så i stället var det bara att kliva upp och köa en ganska kall söndagmorgon i början på februari. Kön var inte superlång när jag kom strax innan klockan 9 (de öppnar klockan 9 på söndagar) så jag chansade och ställde mig i kön.

maria_140209b

Säker på att få en Cronut var jag inte då det är en begränsning av hur många de bakar varje dag. Har för mig att de tär ca 300 st Cronuts per dag som säljs. De släpper sedan in ett begränsat antal och vi andra får vackert vänta utanför och köa lite till. Efterknappt en timmes köande så var jag framme vid dörren. Nästa insläpp så var det min tur. Vi hade redan blivit förvarande att det eventuellt inte skulle räcka till alla som blev insläppta i nästa omgång. Jag stod i alla fall först och räknade iskallt med att jag skulle få min Cronut!

maria_140209c

Det är som sagt var ett bageri och de säljer även en del andra bakverk. Det mesta såg väldigt gott ut, men det var inte därför jag var här! ;-)

maria_140209d

De förbereda Cronuts på löpande bandet framme vid disken. Det var här de fick sin sista glasyr vad jag kunde se.

maria_140209f

I ett lite mindre rum längre in i bageriet så gräddades Cronutsen och jag gissar att fyllningen även preppades här.

maria_140209e

Dominique Ansel himself går ofta runt och pratar med gästerna hade jag läst tidigare. Så även denna söndag uppenbarligen. Han slog sig ner hos detta sällskap och de satt och pratade en lång stund vad jag kunde se.

maria_140209h

Specialdesignade lådor att packa ner de två Cronuts som du är tillåten att köpa om du är på plats. Vill du köpa flera så får du vackert ringa och förbeställa. Det går, men du får vara ute i enormt god tid!

maria_140209g

maria_140209i

De kanske inte ser så där superspeciella ut, men gott luktade de i alla fall. I februari så ville de ha en rosa färg i och med Alla hjärtans dag. Smaksättningen blev hallon och lychee som jag tyckte var himla god. Den drog åt det lite syrligare hållet vilket passar mig utmärkt.

maria_140209k

Cronut - Dominique Ansel

I genomskärning så såg de ut så här. Himla gott! Jag gillade smaksättningen och frasigheten hos detta bakverk. Det var inte fett och sliskigt utan bara enormt gott.

Adress:
189 Spring Street (& Sullivan Street)
New York, NY 10012
Subway: Spring Street (C-E tågen)
Prince Street (N, R, W-tågen)

Öppettider:
Opening hours:
Mån-lör: 8-19
Sön: 9-19

Pris för en Cronut var i februari 2014: $5 + tax
Karta

Marias kommentar:
Om det var värt att stå ute och köpa i över 1 timme för att få tag i en Cronut? Hell yes! Om jag hade tyckt att det varit värt det att stå där den dagen det var -15 grader men kändes som -25 grader p.g.a. blåsten? Nej, troligen inte!

Killen som stod först i kön när jag kom strax innan klockan 9 hade stått där sedan 6-tiden. Det hade jag dock inte gjort. Att köa i 3 timmar för ett bakverk när det var relativt kallt? Nja, det är nog lite too much om du frågar mig. I varmare väder och med en bok som sällskap eller en kompis så why not? Rekommenderar dig att du tar det besöket din första dag i så fall. Du tenderar ändå att vakna okristligt tidigt p.g.a. jet lag så varför inte utnyttja det i så fall?

Kommentarer

Millan skrev 2014-02-27 klockan 22:04

Nyhet för mig! Men jag tror helt ärligt inte att den är något för mig..

Kerstin skrev 2014-03-01 klockan 19:35

Såg mumsig ut, finns de bara i New York?

Maria skrev 2014-03-02 klockan 09:33

Kerstin: Originalet finns i New York och han kommer även öppna en shop i Los Angeles. Det finns dock kopior på väldigt många ställen världen över.

Lämna en kommentar
Reklam: