Criollo

Ute på Limhamn i Malmö ligger en liten chokladbutik som heter Criollo. Den ser inte mycket ut för världen och sortimentet är inte heller jättestort. Men å vilka bitar man kan få tag på där.

Chrisse hamnade där på chokladprovning under en svensexa och han var väl inte sådär road av att gå dit. Men när han kom hem var han helt lyrisk och hade givetvis köpt med sig flera bitar hem till mig. Efter ett smakprov på den hickoryrökta chokladen så var även jag såld.

Idag åkte vi dit tillsammans och blev vänligt bemötta av Birgitta som gör all choklad själv och säljer den.

Med mig hem hade jag fantastisk Kardemumma-mjölkchoklad (de stora trekanterna) och lösa bitar.

Den vita heter Zanzibar och är en tryffel av mörk och ljus choklad med kardemumma och saffran med pistage på toppen (11 kr). En bit Liquirizia med ljus choklad och lakritsrot från Kalabrien (9 kr). Marocko med både ljus och mörk choklad, smaksatt med färsk mynta och krispiga bitar av kakaobönor (9 kr). Nöt & Mandel som är en krispig botten och ovanpå en mörk krämig fyllning av nöt och mandelgianduja (9 kr).

Lite onödigt vetande, men namnet på butiken kommer från namnet på en böna. På Wikipedia kan man läsa följande:
Det finns två huvudsorter av kakaofrukter vilkas bönor används vid tillverkning av choklad: criollo (vilket betyder “infödd”) och forastero (vilket betyder “utländsk”). Criollon kan ses som kakaons Rolls Royce.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Choklad

Criollo
Järnvägsgatan 24
216 14 Malmö (Limhamn)
Tel: 040-15 83 10

Kommentarer

Maria skrev 2009-03-09 klockan 19:15

Mmm, det ser riktigt gott ut!

Cecilia/Fin_Honey/Misspyssel skrev 2009-03-12 klockan 09:14

Mmmm mums

Caroline skrev 2009-03-19 klockan 23:07

Nu skäms jag otroooligt! Jag bor här på/i Limhamn och har ALDRIG nånsin lagt märke till den butiken TROTS att jag fikar emellanåt på Café Lieto, tar ut pengar ur bankomaten där m.m... usch skäms på mig alltså! Ska göra ett besök snarast! =)

Lämna en kommentar
Reklam: