Chrisse bakar Leilas äppelpajer

Jag vet inte vad som hände med Chrisse nu i höstas. Från att aldrig frivilligt ha bakat till att ställa sig och testa flera av Leilas recept efter varandra. Men jag är inte den som klagar, så vi har smaskat i oss kaka efter kaka. Två pajer som liknar varandra väldigt mycket kommer här.

Grundrecept på 1 sats mördeg

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

äppelpaj

Amerikansk äppelpaj

1 sats mördeg

12 stora Granny Smith äpplen
saft av 1 citron
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Ägg och mjölk till pensling
Råsocker

serveringsförslag:
mjuk vaniljglass
lättvispad kolagrädde

Sätt ugnen på 180 grader.

Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i klyftor. Lägg dem genast i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena lite mjuka i smör, strösocker och kryddor fördelat över två omgångar eller i två stekpannor. Häll upp dem på en tallrik och låt svalna.

Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir kvar hänga kvar utanför pajformskanten.

Fyll pajformen med de stekta äpplena.

Kavla ut den mindre degbiten till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla utkanten av degen. Lägg över det utkavlade locket. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den deg som hänger över kanten. Ställ pajformerna på en plåt, pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt (som solstrålar) eller stick små hål i locket och grädda äppelpajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Servera äppelpajen med mjuk vaniljglass och/ eller lättvispad kolagrädde.

Källa: Leila Lindholm

Millans kommentar: Klassisk god kaka som blir fantastiskt vacker om man har tålamod att vänta tills den börjat svalna, vilket vi då inte gjorde som syns på fotot. Lite kardemumma bland äpplena gör den här ännu godare.

pecannötspaj

Boston apple pecan pie
ca 8 bitar

1 sats mördeg

fyllning:
12 stora äpplen
50 smör
1½ dl farinsocker
2 tsk malen kanel
200 g mandelmassa
saft av 1 citron
100 g pecannötter
1 dl russin

pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

serveringsförslag:
vaniljsås

Sätt ugnen på 180 grader.

Gör mördegen enligt grundreceptet.

Skala och kärna ur äpplena, skär varje äpple i tjocka klyftor.

Stek äpplena mjuka i smör, farinsocker och kanel fördelat över två omgångar.

Häll äppelklyftorna på en tallrik och låt dem svalna.

Riv mandelmassan över äpplena, tillsätt pressad citronsaft, pekannötter och russin och rör om.

Dela mördegen i två delar, den ena delen skall vara lite större än den andra.

Lägg den stora biten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och 5 mm tjock.

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Tryck försiktigt fast degen längs med kanten och låt det hänga lite deg över kanten.

Vispa ägg och mjölk och pensla kanten av degen.

Fyll pajskalet med äppelfyllningen och kavla ut den mindre degbiten. Skär den i 1½ cm breda remsor och lägg i ett rutmönster över pajen.

Kläm fast remsorna runt kanten och skär bort överflödig deg.

Ställ pajformen på en plåt, pensla remsorna med äggblandningen och strö över råsocker.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Källa: Leila Lindholm

Millans kommentar: Ojoj, här fanns verkligen allt i denna! Kan tycka att den blir lite väl söt med all mandelmassa, men det var en kaka som stack ut bland alla de andra.

Kommentarer

Berith skrev 2013-09-25 klockan 17:59

Två mycket goda pajer. Kan inte välja ut den som är godast utan båda får högsta betyg. Men när jag skall göra en egen paj så blir det den Amerikanska äppelpajen för det är mycket mer ingredienser i den andra.

Lämna en kommentar




*