Chokladtårta extra allt – aka Chokladtårta med Dulce de Leche och marängsmörkräm

Chokladtårta extra allt

Chokladtårta extra allt
10-20 portioner
(beroende på om du bara serverar tårta eller om du har den tillsammans med bullar och kakor)

Ingredienser:

Tårtbottnarna:
180 gr vetemjöl
300 gr socker
90 gr kakao
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 dl starkt kaffe
2 ägg, rumstempererade och lätt vispade
2 tsk äkta vaniljsocker

Saltad Marängsmörkräm med Dulce de Leche
340 gr osaltat smör, rumstempererat
4 stora äggvitor
70 gr strösocker
2 tsk vaniljsocker
250 gr dulche de leche
en ordentlig nypa havssalt (flingsalt)

Chokladfrosting
450 gr 50-60% choklad
50 gr kakao
1 dl kokande vatten
340 gr osaltat smör, rumstempererat
60 gr florsocker
en nypa salt

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.

2. Om du har möjlighet så baka tårta i två mindre runda formar på 18cm i diameter, ta annars vanliga springformar men passa gräddningstiden i så fall. Klipp till bakplåtspapper som passar i botten på formarna och smör sedan varje form (2 st) och pudra med kakaopulver.

2. Sikta alla torra ingredienser i en stor skål och blanda väl. Ha i alla flytande ingredienser och blanda i ca 2 minuter.

3. Fördelen smeten jämt i de två formarna och sätt sedan in dem i mitten på ugnen och grädda i 25-30 minuter. Kakan är klar när du kan sticka en tandpetare i kakan och den är torr. OBS! Håll koll så att du inte övergräddar dem och de blir torra. Använder du en större form så blir kakan tunnare och kan behöva kortare gräddningstid!

4. Låt svalna i formen på galler i ca 30 minuter, lossa sedan kakan från formen och låt dem vila under bakduk, på galler, tills de är helt avsvalnade.

Tårtbotten

5. Marängsmörkräm med Dulce de Leche: Rör smöret mjukt, vitt och fluffigt med flatblandaren på din hushållsmaskin på medelhastighet , ca 3-5 minuter. Har du bara tillgång till en elvisp så kör med visparna i 5 minuter i stället. Det är svårare men kan gå ändå.

Vispat smör med flatblandaren

6. Blanda äggvitor med resterande socker i en rostfri bunke. Placera bunken över varmt vattenbad som sjuder lätt och vispa försiktigt för hand till sockret löst sig helt, det tar ca 10 minuter. Kolla att sockret verkligen är helt upplöst innan du slutar vispa.

Vispa äggvitorna över vattenbad

7. Ta bort skålen från vattenbadet och vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet. Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du tillsätter mer smör. I de sista visptagen, tillsätt vaniljsockret till marängsmörkrämen.

8. Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar dulce de leche i taget samt flingsaltet. Banda på låg hastighet tills krämen är slat och mjuk, ca 3 minuter.

Dulce de leche plus smörkräm är lika med sant?

maria_130411f

9. Chokladfrostingen: Smält chokladen genom att hacka chokladen fint. Smält sedan 60% av chokladen antingen över vattenbad eller i micron. Blanda sedan i resten av den hackade chokladen och blanda väl tills all choklad är smält. Ställ åt sidan och låt svalna.

Smält choklad

10. Blanda kakao och det kokande vattnet i en liten skål och rör tills att all kakao löst sig.

11. Blanda smör, florsocker och salt med flatblandaren på medelhög hatighet i en hushållsassistent tills det är vitt och fluffigt, ca 5 minuter.

12. Sänk hastigheten till låg, tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen och blanda till du har en slät frosting, skrapa ner smet från sidorna om det behövs.

13. Rör ner kakaoblandningen och rör med flatblandare till det blandats in helt.

14. Montering: Nu har du två val att göra. Antingen delar du bottnarna i två och låter dem vara som de är. Är du mer petig och tycker att de inte är så raka så skär du av toppen på varje chokladbotten så att kakan blir helt slät och rak när du ska montera ihop tårtan.

15. Varva bottnarna med marängsmörkrämen i jämna lager, använd en palettkniv för att få jämna fina lager och avsluta med en chokladbotten. Ett tips är att vända den sista tårtbotten upp och ned för att få till en rakare tårta.

Montering av tårtan

Fyllningen är på plats

16. Täck tårtan med ett tunt lager med chokladfrosting, ställ in i kylskåpet och låt stå i en timme. Detta göra du för att inte få smular i frostingen!

Chokladfrostingen ska på

17. Ta ut kakan och täck med ett resterande chokladfrosting. Avluta med att dekorera med havssalt/flingsalt.

Marias kommentar: Det här är en tårta som tar låååång tid att göra. Gör tårtbottnarna dagen innan du ska montera ihop den. Ett tips för att lättare kunna dela på dem är att lägga dem i frysen i ca 15 minuter. Jag jämnade inte till mina tårtbottnar utan valde att vända dem upp och ned för att få till en rakare profil. Dumt att slöa med goda tårtbottnar och skära bort något. Gör du det så spara resterna och gör cake pops i så fall!

Lått gärna hela tårtan står i kylen i några timmar innan serveringen för att sätta sig. Glömt dock inte bort att ta ut den så tårtan får stå fram och mjukna till lite, ca 1-2 timmar innan själva serveringen. Annars blir tårtan stenhård och omöjlig att skära i tack vare den stora mängden smör.

Dulce de leche kan du numera köpa färdigt på burk i väldigt många livsmedelsaffärer. Finns det inte så köper du en burk sötad kondenserad mjölk som du sedan själv kokar till dulce de leche. Det gör du genom att ta bort etiketten från burken och låter den oöppnade burken sjuda i en kastrull med vatten, (OBS! vattnet måste täcka burken hela tiden), i 2-3 timmar. Låt burken svalna helt innan du öppnar den. Ytterligare en sak du rimligen bör göra minst dagen innan du ska montera ihop tårtan. Du kan förbereda det ytterligare och koka egen dulce de leche några dagar i förväg. Om du förvara de kokta burkarna i kylskåp oöppnade så ska de hålla i några veckor. Jag har aldrig testat att spara mina så länge så jag kan inte riktigt säga hur länge de håller.

Jag hittade ingen springform som var 18 cm i diameter eller däromkring så jag tog två engångsformar i folie som var ca 20 cm i diameter. Det fungerade det med, men håll koll på gräddningstiden som sagt var.

Det här är ett amerikanskt recept och det märks. Oerhört mäktig tårta och väldigt annorlunda i jämförelse med en klassisk svensk gräddtårta. Jag använde inte upp all min chokladfrosting. Jag upplevde att det blev för mycket. Med facit i efterhand så hade kunnat spackla tårtan med ett ännu tunnare lager. Den delen tyckte jag nämligen blev lite för tjock och övermäktig. Flingsaltet blir en fin smakbrytare såväl ovanpå tårtan som i fyllningen. Det behövs för att ta ner den söta fyllningen.

Tårtan i genomskärning

Som sagt var så serverade jag tårtan tillsammans med bullar och cookies och andra kakor. 8 vuxna tårtbitar innebär att ca 40% av tårtan gick åt! Det här ger med andra ord oerhört mycket tårta är min erfarenhet. Resten slängde jag in frysen och tinade den sedan i kylskåpet under ca två dygn. Tog sedan fram den och lät den stå i rumstemperatur i ca två timmar innan vi högg in. Innan infrysningen så hade jag tagit bort flingsaltet som var ovanpå då jag misstänker att saltet troligen skulle smälta in i tårtan och då skulle dekorationen försvinna. Hade därför på en nypa eller två precis innan serveringen.

Tårtan smakade precis som innan infrysningen så med facit i hand så fungerar det finfint att frysa tårtan. Se bara till att du tar upp den i god tid innan du ska äta den så den hinner tina i kylen.

Vet dock inte om detta är en tårta som jag kommer göra om igen. Upplevde att den blev lite väl mastig. Tänker nog mixa om det hela lite och ändra om frostingen. Fyllningen gillade jag och den kan jag mycket väl tänka mig att göra i någon annan tappning framöver, men som helhet tycker jag det blev lite för mäktigt.

Kommentarer

Berith skrev 2013-06-03 klockan 15:04

Oj vilket mästerverk! Är det ingen ny tårttävling på gång igen?

Millan skrev 2013-06-03 klockan 20:53

Vilken jäkla tårta! Du är sannslös när du väl sätter igång! *imponerad*

Maria skrev 2013-06-03 klockan 21:10

Berith: Ingen ny tävling vad jag har hört. Millan: Fast denna gång kan jag inte ta åt mig äran gällande receptet. Har dock lite tankar kring hur jag skulle vilja vidareutveckla det hela. Har dock inget tillfälle att provbaka tårtan till. Det blir enormt många bitar nämligen.

Lämna en kommentar
Reklam: