Choklad- och kokoskaka med blåbär

maria_100727Choklad- och kokoskaka med blåbär

Till 12 bitar:

Botten:
4 dl riven kokos
1 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
1 msk kakor
1 msk smält smör
1 msk vetemjöl
4 ägg, medelstora

Fyllning:
225 gr mjölkchoklad
100 gr blåbärschoklad (Lindt)
2,5 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk smör, rumsvarmt

Svartvinbärssås:
3 dl repade och snoppade svarta vinbär eller blåbär
1 dl florsocker

Tillbehör:
mörka bär, t.ex. svarta vinbär, blåbär eller körsbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

Ingredienserna till bottnen

Rör försiktigt ihop alla ingredienser till bottnen så att de precis blandas.

Ihoprörd smet

Smeten i formen med bakplåtspapper fastklämt i botten på formen

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp till en rundel av bakplåtspapper och lägg i bottnen på formen. Häll i smeten.

2. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna. Ta kakan ur formen och diska den.

Gräddad botten

Lägg tillbaka bottnen i formen.

3. Fyllning: Grovhacka chokalden.

Grovhackad choklad

Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält. Rör i smöret.

4. Häll smeten över bottnen och ställ formen i kylen ca 6 timmar.

Fyllningen är redo att hällas över bottnen

Fyllningen hälld över bottnen

5. Mixa svarta vinbär och florsocker med mixerstav.

6. Skär kakan i bitar och servera med vinbärssås och bär. Ett glad rom till smakar gott.

Källa: Allt om Mat nr 18, 2009.

Marias kommentar: Gudars vad besviken jag blev efter att ha bakat denna kaka! När de skriver i inledningen att detta är en kaka som spelar i den högre divisionen så höjdes i alla fallmina förväntningar till skyarna. Vet inte vad som gick galet med min fyllning skiktade sig och blåbärschokladen la sig som ett lager och mjölkchokladen som ett lager ovanpå. Det var i alla fall så jag upplevde det och även så det såg ut när man skar upp en bit.

Jag skippade vinbärssåsen och romen då jag inte hade något av det hemma och i stället fick det blir lite vaniljglass till vilket bröt av fint mot all choklad i kakan.

Denna kaka lär jag dock aldrig göra igen, dels var den inte smakmässigt så god som jag hade förväntat mig, men sen var den även ganska dyr sett till ingredienslistan.

Kommentarer

Berith skrev 2010-08-08 klockan 18:39

Jag tycker om när ni testar olika recept och nyheter. Vi har alla olika smak men jag litar på er för det som ni i era tester har gillat har blivit bra.

Ida skrev 2010-08-08 klockan 18:52

Hmm. Jag måste erkänna att jag tycker det är väldigt tråkigt att läsa långa utförliga receptinlägg med flera bilder som slutar med "Denna kaka lär jag dock aldrig göra igen". Då förlorar man ju själva poängen med receptbloggar, tycker jag... Visst kan det vara så att någon sitter med just det här receptet från Allt om mat i handen och undrar om de ska baka kakan eller inte, men de allra flesta surfar nog på receptbloggar för att de letar efter inspiration. Skriv då hellre om recept som fungerar.

Maria skrev 2010-08-08 klockan 19:47

Berith: Smaken är som sagt som baken... och vad jag gillar kanske någon annan inte gillar. Roligt att höra att de recept som vi testat och gillat även har fallit er i smaken. Ida: Smaken är som baken... som jag precis skrev till Berith. Anledningen till det långa och detaljerade inlägget är just att någon annan kanske vill göra kakan och det är då bra med en exakt beskrivning. Kakan var det inget fel på och gästerna åt och smackade belåtet och tyckte den var jättegod. Jag lär dock aldrig baka denna kaka igen då den inte uppfyllde mina (kanske för höga?) förväntningar. Om man bara skulle skriva om recept som fungerar så skulle ju flera behöva göra samma misstag, så varför inte dela med sig så att andra slipper göra om dem? Det är i alla fall min filosofi att dela med sig av såväl det som lyckas såväl som det som blir mindre lyckat och detta recept är inget undantag. Välkommen åter en annan gång och hoppas du kan hitta någon inspiration då.

Fridas kök skrev 2010-08-09 klockan 14:01

Jag tycker det låter väldigt gott, men är aningen skeptisk till kokosen. Tror jag sparar receptet och gör en kladdkaka istället och den där fyllningen ovanpå... det blir väl nästan som en fudge? Verkar riktigt, riktigt gott! Och så kan man ju färska blåbär och en klick grädde till. Ja, tack! :-)

Maria skrev 2010-08-09 klockan 22:47

Frida: Botten med kokosen var nog det jag blev mest besviken på, den blev ganska kompakt och en kladdkakebotten tycker jag låter mycket godare! Nja, jag fick det inte riktigt till en fudge, fast det var det jag också trodde det skulle bli. Vet inte vad som gick galet, kanske för att jag fuskade och tog flytande smör och raposolja i stället för smöret? Ser man till ingredienserna så bör det rimligen bli något liknande, men min skiktade sig som sagt var. Smakmässigt så var den god ändå, det översta lagret blev väldigt krämigt, mera likt ganache om jag ska jämföra med något, för mera fudgekonsistens så behöver den nog koka längre och mera sirap alt. honung behövs nog också i så fall gissar jag på. Återkom gärna om du gör din version av kakan och berätta hur det blev.

Caroline skrev 2010-08-28 klockan 18:15

Ja den ser ju onekligen jäkligt smarrig ut! Det får jag säga :) Men det är som du säger (skriver) att det ser ut som att det har skiktat sig uppe på själva glasyren. Hade den nu varit gudomligt god så hade man ju säkerligen struntat i det ;-) men om man blir besviken så blir alla såna små skönhetsfel extra synliga + att man retar sig att man slängde ut alla dessa ingredienserna i onödan :) testa utan blåbär nästa gång eller som jag såg du skrivit ovan - med kladdkakebotten! Mums!

Lämna en kommentar




*