Chili con carne

Chili con Carne enligt Knorr
eller
Tillsatser vs äkta vara

Vi fuskar och köper halvfabrikat ibland. Det går snabbt och blir oftast gott på något magiskt sätt. Den här gången gjorde jag dock misstaget att börja läsa på påsen. Dumt gjort. För det var ingen kul läsning. Under hela måltiden satt jag sen och funderade över vad det egentligen var som fanns i maten. Och varför använde vi egentligen pulverblandningen när det går nästan lika snabbt att göra egen från grunden?

chili con carne

pulver
Chili con Carne enligt Knorr
Bryn 400-500g köttfärs i 1 msk flytande smör.

Tillsätt kryddmix innehållande: 21% grönsaker (paprika, lök, tomat), salt, stärkelse, modifierad stärkelse, vetemjöl, paprikapulver, socker, kryddor (med bl.a chili), smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), vitlök, arom (med bl.a selleri, jästextrakt), vegetabilisk olja, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), baconfett, färgämne (paprikaextrakt, E150c).

Häll på 4 dl vatten och låt puttra 10 minuter.

Häll på 1 burk vita bönor i tomatsås (Willys vita bönor i tomatsås innehåller: 44% vita bönor, vatten, socker, tomatpuré modifierad majsstärkelse, salt, kryddblandning (lökpulver, paprikapulver).

Låt puttra ytterligare några minuter.

Millans kommentar: Ja, det är enkelt och går snabbt att göra. Men ska det verkligen vara nödvändigt med så mycket tillsatser i kryddmixen? Jag tycker det är fullständigt vedervärdigt om jag ska vara ärlig. Smaken är det inget större fel på.

Nä, vi kör på vår egen variant istället..

Chili con Carne enligt oss
1 gul lök
2 vitlöklöksklyftor

400-500g köttfärs

1 chilifrukt
1 röd paprika
ev. chilipulver och/eller paprikapulver

1 burk ZETA vita bönor (innehåller kokta vita bönor, vatten och salt)
4 stora mogna tomater eller
1 förpackning ICA krossade tomater (innehåller skalade krossade tomater och tomatjuice)

Millans kommentar: Det tar lite längre tid att laga än pulvervarianten. Men samtidigt så blev det också godare. Dessutom så vet jag vad det är jag får i mig.

Snabbfixat vitlöksbröd
Något av det godaste att ha till Chili con carne tycker vi är vitlöksbröd. Oftast så glömmer vi att planera det och står där, lika förvånade varje gång, över att ingen av oss fixat brödet. Men den här varianten går snabbt att göra.

4 skivor formfranska direkt från frysen ner i brödrosten

2-3 msk riktigt smör blandas med 1 klyfta pressad vitlök och 1/2 msk hackad persilja (går bra att ta direkt från frysen och blanda ner). Smaksätt med mycket salt och lite peppar. Bred blandningen direkt på de varma mackorna.

Kommentarer

Martina skrev 2010-09-09 klockan 10:57

Aj, aj, glutamat i mixen är ingen höjdare, kollar alltid innehållet nu för tiden och är det glutamat i så åker den direkt tillbaka i hyllan!

Annelie och Tommy skrev 2010-09-09 klockan 11:53

Hej! Länge sedan vi gjorde chili con carne på halvfabrikat. Numera gör jag alltid storkok och fryser in. varierar med olika bönor och har även kikärtor i som jag också lägger i blöt och kokar. Stora skinkgrytan är perfekt. Här i Singapore, tycker jag allt innehåller glutamat när man läser och att äta ute på klassiska Food Court där de har säcker med glutamat. Ex. alla buljongtärningar innehåller glutamat och till och med saltet. Så här kokar jag egen buljong, köper Himalyasalt. Läsglasögonen måste alltid vara med, för texterna på paketen i kanske endast 4 punkter. Blev en lång kommentar! Ha en bra dag!

Linda LW aka Zorcie skrev 2010-09-09 klockan 14:14

Här hemma har vi gjort egen Chili i alla år... Min man tokvägrar köpa någon färdig mix. Det vi däremot brukar fuska med är att vi köper vita bönor i tomatsås, men det här var ju bättre så det kommer jag nog införa här också! Tack för inspirationen - det börjar bli lite kulet på kvällarna nu och då passar Chili med lite gott bröd till så himlans bra!

Mårtenssons kök skrev 2010-09-09 klockan 22:22

Nej det tar verkligen inte så fasligt mycket längre tid att göra egen chili, sen blir den ju mycket godare. Sen kan man ju variera sej från gång till gång hur man gör den, vi brukar skifta mellan att ha färs och hela köttbitar, beroende på hur mycket tid det får ta.

Caroline skrev 2010-10-15 klockan 01:08

Helt klart ska det vara äkta vara!! Såg att dom har baconfett i?? Undrar hur dom har klämt i den? Torrt baconfett? Yummie? Nja tror inte det...

Lämna en kommentar
Reklam: