Cheesecake med smak av lingon, dulce de leche och pepparkaka

Ingredienser:

Botten:
100 gr smält smör
125 gr Digestive kex
125 gr pepparkakor

Fyllning:
1 st vaniljstång
400 gr Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
2 st ägg
2 msk Maizena majsstärkelse
0,75 dl strösocker
1 dl lingon

1 burk dulce de leche

Topping:
3 dl crème fraiche
1,5 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
1-2 dl lingon, tinade eller färska

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Krossa Digestivekexen och pepparkakorna. Smält smöret och blanda samman med kexsmulorna.
3. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten.

4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur frönen. Blanda med Philadelphiaost, crème fraice, strösocker, Maizena majstärkelse.

5. Vispa på lång hastighet tills allting har blandat sig. Ha i ett ägg i taget och vispa emellan. Avsluta med att vända ner ca 1 dl frysta lingon.

6. Bred ut dulce de leche över kexbotten.

7. Häll över cheesecakefyllningen.


8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills den precis har stelnat. Stäng av ugnen och låt den står kvar i 30-60 min på eftervärmen. Ta ut den och låt den kallna i rumstemperatur. Låt den sedan stå i kylen i minst 4 timmar för att verkligen sätta sig.

9. Förbered toppingen under tiden. Rör ihop crème fraiche med strösocker och vaniljsocker. Bred över kakan. Avsluta med att strö över lingon precis innan serveringen.

Marias kommentar:
Detta är en efterrätt som tar sin lilla stund att göra då den måste svalna helt. Gör den minst dagen innan den ska serveras! Detta var efterrätten vi hade på nyårsafton förra året. Den räcker gott och väl till minst 10-12 personer som efterrätt efter en middag med förrätt och varmrätt. Det som blir över går bra att spara i kylskåpet och servera senare. Den håller sig i kylen några dagar. Den går att frysa och sedan tina långsamt i kylskåpet. Lingonen kommer dock att färga av sig och den får ett annat utseende helt klart. Smakmässigt är det inget fel, men utseendet blir inte fullt lika vackert efter en runda i frysen.

Tips för att lyckas med din cheesecake är att ägg och Philadelphiaosten är rumstempererade. Stressa inte sedan, utan låt den står kvar i eftervärmen i minst 30 min, upp till 1h. Låt den sedan svalna i rumstemperatur och avsluta sedan med att låte den bli helt kall genom att ställa in den i kylen i minst 4h, helst över natten.

Spricker den ändå? Ingen panik, det döljer du med toppingen och lingonen i så fall! ;-)

Lämna en kommentar
Reklam: