Brytbröd

4 bröd

Ingredienser:
6 dl kallt vatten (600 g)
ca 1/3 paket jäst (16 g)
2 tsk salt (18 g)
5½ dl dinkelmjöl fullkorn (330 g)
7½ dl vetemjöl special (450 g)
1 dl dinkelflingor (35 g)
½ tsk honung (5 g)

Gör så här:
1. Häll vatten och jäst i en bun ke. Rör ut jästen. Blanda i resten av ingredienserna.
2. Kör degen första i 2 min långsamt, sedan ca 5 min snabbt. Dubbla tiden om du arbetar degen för hand.
3. Låt jäsa övertäcka i 3 timmar.
4. Dela degen i 4 bitar. Vik varje bit 2-3 gånger och tulla ut till ett avlångt bröd. Rulla bröden i dinkelmjöl. Lägg med med skarven nedåt, 2 per bakplåtspappersklädd plåt.
5. Klipp med sax snett i brödet och nästan igenom så att det blir små flikar. Vik ut varje flik åt vartannat håll.

Bröd

Jäs övertäckt i ytterligare 1 timme.

Färdigjäst bröd

6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Ställ in en långpanna nederst i ugnen. Ställ in 1 brödplåt åt gången, häll 3/4 dl vatten i den undre hta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk värmen till 230 grader och grädda 20-25 minuter, tills bröden har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler.

Brytbröd

Källa: Laga Lätt – nr 6/7-07.

Marias kommentar: Dinkelflingor hittade jag aldrig så jag bytte ut det med dinkelmjöl i ställe. Detta är ett sk. kalljäst bröd och behöver därför längre jäsningstid än ett bröd där du har varm degvätska. Det tar därför ganska lång tid att baka! Så detta är inget du börjar med en sen kväll. Brödet sen då? Nja, för mycket jobb helt enkelt och sååå goda tycker jag faktiskt inte att de blev, inte som tidningen skrev att de slukade brödet för att det var så fantastiskt gott. Gott, ja visst, men inget solklart MVG i min smaktävling i alla fall.

Lämna en kommentar




*