Britts sommarsoppa med primörer

Hade turen att komma över lite primörer och bestämde oss för att testa ett recept vi velat göra ett tag. Ett tips är att lägga några extra kronor på bra ägg! Ekologiska ägg har oftast en finare gula med mer smak och färg.

Britts sommarsoppa med primörer
till 8 portioner

5 morötter, skalade och skivade
1 blomkålshuvud, delat i mindre buketter
3 salladslökar eller riktigt späd purjolök i skivor
250 g sockerärter
10 rädisor i tunna skivor

5 msk vetemjöl
1 liter mjölk
1,5 l hönsbuljong
2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 äggulor
1 dl riktig vispgrädde

1-2 dl finskuren persilja

Börja med att förbreda alla grönsakerna.

Vispa up mjölet i ca 2 dl av mjölken i en kastrull till en slät redning. Låt det koka upp och tjockna och späd med resterande mjölk, lite åt gången. Vispa hela tiden noga bort eventuella klumpar.

Tillsätt buljong och låt soppan sjuda minst 5 minuter, gärna längre. Rör om i botten med en träslev så att det inte bränner fast. Smaka av med salt och socker.

Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner blandningen i soppan. Soppan får INTE koka mer, för då koagulerar äggulan.

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Koka morötter och blomkål 1-2 minuter. Lägg ner salladslök, sockerärter och rädisor och låt koka ytterligare 1 minut.

Häll soppan i tallrikar och lägg i de förvälda grönsakerna. Strö över persilja.

Millans kommentar: Detta är sommarmat för mig! Lättlagat där kvaliten på grönsakerna verkligen är det avgörande. Att göra detta på smaklösa vintermorötter är inte gott. Det blir snart en omgång till av den här soppan och då åker lite späd sparris med också. Och kanske tunna skivor av gulbeta skulle vara gott..

Källa: Receptet kommer från boken Matbok från Svenska Högarna, som du kan läsa mer om här:
https://saltpeppar.se/blog/?p=15325

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2012-05-27 klockan 20:38

Vilka färger, ser helt fantastisk ut!

Elvira skrev 2012-09-17 klockan 12:42

Mmmm... Ser jättegott ut! Väldigt fräscht.

Lämna en kommentar




*