Bovete

Efter att ha surfat runt i bloggen mat.såklart. blev jag nyfiken på att testa Bovete-gröt. Köpte en paket från Saltå Kvarn men måste säga att beskrivningen på paketen är urusel.

Grundrecept från Saltå Kvarn:
Koka upp vatten och slå det över de hela kornen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
Om du vill äta bovetet som ris (förklaring på detta)
Till gröt tar man 1 del bovete och 3,5 delar vatten.

Men i mat.såklart-bloggen får jag den beskrivning jag är på jakt efter:
Häll först kokande vatten över bovetet och skölj det sedan i kallt vatten. Koka sedan bovetet i vattnet ca 30 minuter.

Anledningen till att man ska skölja det hittar jag på Saltå hemsida:
Bovete innehåller ett rött färgämne (fagopyrin) som kan irritera ögats slemhinnor. För att avlägsna färgämnet så slår man bort uppkokningsvattnet alternativt häller kokande vatten över bovetet. Sedan kokas det som vanligt i nytt vatten.
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5200.htm

Men okejdå, nu har jag fått en förklaring till hur jag ska tillaga det så då är det väl bara att börja testa. Alla recepten kommer från mat.såklart och är till 1 portion.

Yoghurt/boveteblandning med kardemumma
1 1/2 dl kokt helt bovete
1 1/2 dl naturell yoghurt
ca 1/2 tsk malen kardemumma

frukt (på fotot jordgubbar)

Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl över natten. Servera gärna med äpple och fikon. Några valnötter på toppen är också gott.

Bovetegröt med linfrö & aprikoser
1/2 dl helt bovete
2 dl vatten
1/2 msk linfrö
3 strimlade aprikoser (och torkade äpplen)

Häll först kokande vatten över bovetet och skölj det sedan i kallt vatten. Koka sedan bovetet i vattnet ca 30 minuter. Blanda i linfrö och aprikoser. Servera med mjölk. Funkar utmärkt att koka gröten kvällen innan och värma i micron på morgonen.

Bovetemums med lingon & äpple
1/2 dl helt bovete
3 dl vatten
1 dl naturell yoghurt
1 msk lingonsylt
1/2 rivet äpple
6-7 mandlar

Skölj bovetet först i hett vatten och sedan kallt. Koka i vattnet. Låt bovetet svalna och blanda det sedan med yoghurt och lingonsylt. Låt blandningen stå i kyl över natten. Servera gärna med rivet äpple och mandlar.

Och vad tycker jag om det här då?
Jag vet inte riktigt.. det kommer nog ta lite tid att vänja sig vid dem. Jag kan ännu inte riktigt göra tummen upp för bovete, men jag har inte gett upp än. Vad är ditt bästa tips med Bovete? Hur äter du det? Kommentera gärna och lämna recept!

Kommentarer

Molly skrev 2009-05-27 klockan 12:20

jag äter bovete som gröt, som tillbehör till mat (istället för ris etc), i sallader och man kan ju även göra bröd av det :) jag har några recept på bloggen. om du söker något är det bara att hojta till. ha en finfin fortsättning på dagen.

Bella skrev 2016-01-12 klockan 12:52

Fina recept! Jag ska absolut testa, fast vegansk. Man måste ju kunna byta ut yoghurten. :) Själv äter jag het bovete som ris och har krossat bovete till gröt. Jag äter gröt nästan varje morgon och brukar göra den på lika delar havregryn, Havrekli och krossat bovete. Äter det med exempelvis jordgubbar, banan, frön och kanel :) och mandelmjölk! Mums

Elisabeth skrev 2016-08-21 klockan 12:30

Hej, jag undrar hur ni kokar det när ni ska ha det som ris..?? Till gröt är ju inga problem det ska vara smetigt men som ris vill man kanske ha det lite mer 'separerat', alltså lite mer som ris brukar vara. Kan förstå att det inte kommer bli exakt så men ska det ändå kokas som för gröt? Använder bovete till väldigt mycket annars hemma o gillar den 'grova' mättande smaken o känslan av bovete. Tack för bra tips :-)

Millan skrev 2016-08-21 klockan 19:38

Hej Elisabeth! Jag har tyvärr ännu inte lyckats göra några större framsteg med bovetet. Så jag har tyvärr inga bra tips att komma med. Hälsningar Millan

Lämna en kommentar
Reklam: