Bourbon chicken

Bourbon chicken

Det här är en kycklingrätt som ofta förekommer på amerikanska food courts. Man kan tro på namnet att rätten ska innehålla bourbon/whiskey, men sägen säger att det är en kinesisk kock som kom upp med ursprungsreceptet som arbetade på Bourbon Street!

Hur som helst, det är som sagt var ett amerikanskt recept som jag har omvandlat till svenska mått.

Bourbon chicken

4-5 portioner

Ingredienser:
900 gr kycklingfilé
1 krossad vitlöksklyfta
0,25-0,5 tsk ingefära
(0,75 tsk Red hot chili flakes)
2 msk ketchup
0,75 dl ljus muscovado socker
0,75 dl äppeljuice
1 msk cider vinäger
1,25 dl vatten
0,75 dl kinesisk soja
smör

Gör så här:
1. Skär kycklingen i bitar om 3 x 1,5 cm ca. Bryn dem i omgångar i smör så att de får lite färg. Lägg åt sidan.

Bourbon chicken

2. Blanda samman alla ingredienser till såsen och låt den koka upp.
3. Ha i kycklingen och sjud i ca 20 minuter. Kontrollera att kycklingen är färdig genom att det är klar köttsaft som kommer ut när du sticker i en bit.
4. Om du tycker såsen är för lös så ha i lite Maizena redning eller rör ut lite maizena mjöl i vatten som du har i gryta.
5. Servera med kokt ris och valfria grönsaker.

Marias kommentar:
Vid nästa tillfälle vi gör denna rätt så kommer jag att använda färsk ingefära i stället för torkad. Du behöver i så fall ta mer än vad som är angivet ovan.

Jag uteslut chili flakes p.g.a. att jag inte hade några hemma, men det kommer garanterat göra rätten starkare vilket inte alltid går hem hos familjens 6-åring.

Om du får tag på en soja med mindre sälta så tror jag bara det är bra, för det kan annars tendera att bli lite väl salt, så salta och peppra för allt i världen inte kycklingen när du bryner på den!

Min plan är även att testa att dra ner på mängden socker och öka upp äppeljuice i stället och ta sötman därifrån. Jag tyckte att såsen var för rinnig så jag hade i lite Maizena redning och fick en mycket bättre konsistens på såsen.

Om du vill, så kör du receptet precis som det är ovan för det var himla gott! Vill du försöka vara nyttigare så mixtra med att dra ner på mängden socker och hitta en soja som inte innehåller fullt lika mycket salt och så kör du med fullkornsris eller andra gryn i stället för vitt ris.

I glaset/vintips

För att möta hettan i rätten krävs en fin bärig fruktighet i vinet. Jag föreslår därför Irony Pinot noir (Sb 6694). Vinet bjuder på läckra smaker av körsbär, röda vinbär och hallon som varvas med en tydlig syra och välbalanserade tanniner. Servera gärna vinet något svalare än vanligt så upplevs det än mer uppfriskande.

/Andreas Kjörling, prisbelönt författare & sommelier

Lämna en kommentar
Reklam: