Bonusrecept – Löksoppa

Vi tittade just genom våra kassar för att se hur mycket mat det fanns kvar att använda till morgondagens sista rätt. Och hur ser det ut då? Jodå, det ser riktigt bra ut, men av någon anledning blev det väldigt mycket lök över, som redan börjar bli mjuk. Så det får bli ett litet bonus-recept idag, nämligen löksoppa. Passade även på att slänga ner lite schalottenlök som låg och “skräpade” i kylen. Det blev en stor omgång som vi använder till lunch i veckan, samt fryser in några portioner.

Ute i trädgården växter en av mina favoriter, nämligen libbsticka. Så jag smet ut mellan regndropparna och plockade till mig några rejäla kvistar som smaksättare till soppan. Libbstickan har en stark smak och är utmärkt att använda som grund istället för buljong. Men just idag får den sällskap av lite grönsaksbuljong.

Löksoppa
till 4 portioner

500 g lök (mestadels gul, men även lite schalottenlök och 1 röd)
smör
2 msk mjöl
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
några kvistar libbsticka

4 skivor bröd
olivolja
pressad vitlök

Skala och skär löken i tunna skivor.

Fräs löken så att den börjar mjukna i en rejäl klick riktigt smör. När löken mjuknat, häll på vinet och låt koka in.

Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan vatten, buljong och libbstickskvistar. Jag sparar några blad som jag finhackar och lägger i på slutet.

Låt puttra sådär 10 minuter.

Plocka upp de hela kvistarna. Smaka eventuellt av med lite salt & peppar.

Skär brödet i stavar. Hetta upp olja och pressad vitlök i en stekpanna. Lägg i brödet och stek tills de är gyllenbruna. Servera till soppan.

Kommentarer

MATBLOGGEN skrev 2011-05-17 klockan 13:35

Mums - löksoppa är ju bara såå gott!! / Jenny

Lämna en kommentar
Reklam: