Blossa 2012 och Prima julsnaps 2012

Så har Blossa presenterat årets glögg och jag var på plats för att provsmaka både den och årets julsnaps. Låt mig bjuda på en kavalkad av foton och smakupplevelser från pressträffen :)

När vi kom började vi med Blossas nya alkoholfria glögg. Den är baserad på ett fylligt rött vin, vilket gör att glöggen behåller sin vinkaraktär även efter att alkoholen är borta. Därefter har de blandat vinet med druvjuice, socker och kryddor.

En klassisk och god glögg tycker jag.

Men så till den stora händelsen, Blossa 12! Årets smak är Yuzu & Ingefära. Yuzu är en citrusfrukt som odlas i Japan och dess smak kan enklast beskrivas som en blandning av grapefrukt och mandarin.

Jag uppskattar den fräscha citrussmaken i kombination med ingefära. Riktigt gott! Glöggen ska serveras rumsvarm för att bäst komma till sin rätta, och ungefär där tappar jag lite intresset. För när glögg är som bäst för mig är den varm. Jag kryper upp i soffhörnan och låter den varma glöggen tina upp mig. Men smakmässigt är det absolut inget fel på glöggen, fräsch och god. Jag kommer definitivt att dricka av den i jul, men då får det bli som fördrink istället.

Årets Prima Julsnaps 2012 är den 19:e i raden av limiterade julsnapsar. Inspirationen till denna är hämtad från Selma Lagerlöf och hennes magnifika äppelträdgård på Mårbacka.

Kryddmästaren Jonas Odland är både trevlig och en riktig talang på det här med snapsar. Årets snaps smakar rikligt av äpplen, men har även en liten touch av kanel.

Enligt mig så är detta en riktig höjdare. Många snapsar är så skarpa i smaken att det är lätt att förstå varför man ska snapsa ner dem så fort som möjligt. Men det vill man inte göra med denna. Den runda äppelsmaken är riktigt god till exempelvis sill och jag sitter för en gång skull gärna och smuttar lite på snapsen, för att få ut så mycket som möjligt av den. Denna kommer att serveras på vårt julbord i år.

Under provningen bjöds det dessutom på en hel del tilltugg, skapat för att passa ihop med dryckerna. Denna anissmakande äppelkopott föll inte mig i smaken.

Dessa små läckra mackor var betydligt godare och receptet fick jag med mig :)

Rökt torsk med krondillsmajonnäs

salt
socker
100 g torskfilé
1 msk majonnäs
4 ”kronor” krondill
5 skivor maltbröd
Olivolja att steka i

Blanda salt och socker 50/50, strö över torskfilén låt dra i 24 tim. Rök torsken i en aburök ca 5 min. Plocka torskköttet i grova bitar. Klipp blommorna av krondillen och mixa med majonnäs. Skär maltbrödet i tunna skivor och stek i olivolja tills de är spröda och har fått färg. Anrätta torsken på maltbrödet med en klick majonnäs och garnera med krondillsblommor.

Helt klart en prövning för smaklökarna att testa dryckerna ihop med diverse saker :)

Lämna en kommentar
Reklam: