Blomkålssoppa med ärtcreme

Det hade varit kallt i flera dagar, så jag planerade in soppa en dag. Annars äter vi mest soppa under de kalla månaderna. Men just för att fira vår soppdag så bestämde sig sommaren för att komma tillbaka. Soppan är god, men det blir lätt lite “förmycket” att ha till middag. Men som en förrätt fungerar den här perfekt.

Blomkålssoppa med ärtcreme
till 4 portioner

400 g blomkål
3/4 purjolök
rapsolja

6 dl mjölk
2 dl vatten
1 msk konc kycklingbuljong
salt & peppar

Ansa och dela blomkålen i mindre bitar. Skölj purjolöken och strimla fint. Fräs blomkål och lök i olja i en kastrull så att löken precis börjar mjukna. Häll över mjölk, vatten och buljong. Koka upp och sjud i 20 minuter tills blomkålen är mjuk. Mixa soppan slät. Smaka av med salt & peppar

Ärtkräm
2 dl frysta ärtor
100 g creme cheese
10 basilikablad (eller andra färska kryddor)
1/2 – 1 dl finriven pecorino (har du inte pecorino går det lika bra med parmesan, men då får du nog salta lite extra)
salt och peppar

Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över ärtorna. Låt ligga några minuter tills ärtorna är klara. Häll av vattnet och häll på kallt vatten istället, så att ärtorna blir kalla. Häll bort vattnet och mixa ihop övriga ingredienser utom pecorinon. Den tillsätter du på slutet istället.

Tips: Blir det över av ärtkrämen går den bra att använda som dippa till grönsaker eller bre på en macka. Eller varför inte använda den som en pesto?

till servering:
bröd

 

Lämna en kommentar
Reklam: