Blomkåls och broccologratäng med cheddar

Det är inte helt lätt att få tag i Broccolo, men nu fick jag äntligen tag i en och kunde testa. Mitt första försök blev en smaskig gratäng.

Broccolo säljs ofta under namnet romanesco och kallas i folkmun för korallkål. Broccolo är en hybrid mellan broccoli och blomkål. Den liknar blomkål i formen med vackert stjärnformade blomanlag. Färgen är ljusgrön och smaken är mild. Den kan användas på samma sätt som blomkål. Broccolo är dessutom vacker rå eller lättkokt till garnering.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Romanesco

Blomkåls och broccologratäng med cheddar
till 4 portioner

1 kg blandat blomkål och broccolo
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
100 g riven cheddarost

1/4 dl skorpmjöl

olivolja

serveringsförslag:
knaperstekt bacon
sallad

Sätt ugnen på 175°C.

Ansa och skär kålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.

Skala och pressa vitlöken. Blanda crème fraiche och mjölk med vitlöken. Häll såsen över blomkålen. Strö över hälften av den rivna osten. Fortsätt med att stö över skorpmjölet och sedan resten av osten. Ringla över lite olivolja.

Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och kålen känns mjuk.

Servera gärna gratängen med bacon och en sallad.

Kommentarer

Mårtenssons kök skrev 2011-10-15 klockan 14:09

Jotack, det låter som ett väldigt gott sätt att tillaga broccoli på, med eller utan broccolo.

Lämna en kommentar




*