Blåbärstårta med vanilj

Det var dopdags här hemma och jag är som bekant inte lika intresserad av bakning som Maria är. Så det fick bli en enkel prinsesstårte-variant. Riktigt saftigt och gott blev det och gästerna nöjda. Gillar du inte blåbärssylt, så fungerar det här receptet precis lika bra med vilken sylt som helst.

Blåbärstårta med vanilj

Vad du behöver:

Tårtbotten (se recept nedan, eller köp färdig)
Vaniljkräm (se recept nedan)
Blåbärssylt (vi köpte färdig)
5 dl grädde till fyllningen
färdigt marsipanlock + dekorationer

 

Tårtbotten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk Maizena majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker ca 5 minuter. Sikta i vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.

 

Vaniljkräm
2 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 msk Maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
1 tsk smör

Blanda mjölk, grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och sjud tills krämen tjocknat. Rör i vaniljsocker och smör och låt krämen kallna.

Blåbärstårta med vanilj

Sen kommer vi till den roliga biten, nämligen att bygga ihop tårtan. Dela bottnen i tre delar och börja bygg enligt följande:

* Botten, sylt och vaniljkräm.

* Mellanlagret av tårtbottnen, sylt och vaniljkräm.

* Topplagret av tårtbottnen. Vispa grädden hårt. Lägg grädde runt kanterna och ett tjockt lager på toppen.

* Lägg över marsipanlocket och dekorera tårtan.

Låt gärna tårtan stå kallt flera timmar, ännu bättre till dagen efter för att bli riktig saftig.

Lämna en kommentar




*