Birgittas smörfrallor på surdeg

Jag satt och slötittade på Instagram när de här frallorna dök upp hos @Biggansbread Beskrivningen av fluffiga mjuka frallor föll mig i smaken och jag ville genast testa. Och ja, det blev riktigt bra! Detta är dock min omskrivna variant med lite förtydligande och mindre sats än den Birgitta själva bakade.

Birgittas smörfrallor på surdeg

till 12-16 frallor

Degen (ca 3-4 timmar):
750 g vetemjöl special, eller annat starkt mjöl
560 g vatten
150 g bubblig surdeg
1 ägg
30 g honung

15 g salt
75 g smör

Använd maskin och blanda alla ingredienser utom salt och smör. Se till att ägget blandats i ordentligt. Låt stå 30 minuter. 

Använd maskinen igen och blanda in salt och klickar av smör i degen. Låt maskinen köra ordentligt så att degen blir smidig och klarar “glutenprovet”.

Detta är glutenprovet/glutenfönster: Ett sätt att kontrollera om degen är färdigknådad är att ta upp en liten bit deg och försiktigt dra isär den. Om degen är färdigbearbetad är den följsam och håller ihop, och bildar ett så kallat ”glutenfönster”.

Låt jäsa 3-5 timmar (gärna i en plastlåda med lock så att du kan se degen) och gör 3-4 vikingar (helst under första timmarna) under tiden. Degen ska bli nästan dubbelt så stor på den här tiden och tiden beror helt på hur pigg din surdeg var och hur varmt du har i köket.

Birgittas variant: Dela degen i 2 bitar, forma och lägg i jäsformar för bröd. Låt vila ca 1 timme innan du ställer in i kyl över natten. På morgonen: Ta sedan ut degen på morgonen och dela varje del en gång på längden och sedan varje längd i fyra bitar = 16 frallor.

Min variant: Jag låter degen ligga kvar i min plastlåda under natten, i kyl, och bara välter ut den på mjölat bakbord på morgonen och skär i bitar.

Jag rullar gärna mina i lite vallmofrön också. En skiva smör på toppen gör frallorna extra goda ;)

GRÄDDA FRALLOR:
Sätt ugnen på 250 grader och grädda frallorna. Hur länge beror på vilken ugn du har. Birgitta klarar sig på 12-15 minuter. Jag som vanliga fall brukar grädda ganska långt ner i ugnen behöver upp mot 25 minuter för att undersidan ska bli krispig och ovansidan gyllene.

Sen är det bara att njuta av härligt nybakat!

Kommentarer

Tage skrev 2023-03-17 klockan 10:51

Det här ser gott ut, måste prova att baka, bra instruktioner.

Millan skrev 2023-03-17 klockan 11:25

Tack för de uppmuntrande orden Tage!

Birgitta skrev 2024-07-17 klockan 08:29

Vilken fantastisk tolkning av mitt recept Och en skiva smör på toppen! Halleluja!!! Kram

Lämna en kommentar
Reklam: