Biffstroganoff

Biffstroganoff

4 burkar á 200 gr

Ingredienser:
200 gr nötkött (jag använde rostasfilé)
2,5 dl 15% matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
0,5 gul lök
300 gr morot
200 gr palsternacka
1,5 msk matolja
vitpeppar

Gör så här:
1. Finhacka löken, skiva 200 gr morot och finhacka resten (om ditt barn är moget för att äta mat med små bitar), skiva hälften av palsternackan och finhacka resten.

Finhackad palsternacka och morot

2. Skär köttet i bitar á 2×1 cm.

3. Bryn köttet och löken i lite smör så att löken blir mjuk, men utan att den tar färg.

4. Ha i vätskan samt tomatpurén och låt alltsammans koka upp.

5. Ha i morötter och palsternacka samt krydda med vitpeppar (gissar på 1-2 krm)

Omixad biffstroganoff

6. Koka på svag värme tills rotfrukterna är mjuka och köttet är mört. Det tog ca 30 minuter för mig.

7. Mixa grytan slät.

Färdig gryta med mindre bitar av morot och palsternacka

8. Ha i de finhackade morötterna och palsternackan koka dem mjuka.

9. Blanda i matoljan.

Marias kommentar:
Grytan är komplett som den är, men du kan givetvis späda den med mera vatten/grädde och servera ris eller potatis till. Det mesta sköter sig själv, men att finhacka rotfrukterna var det som tog mest tid och var helt klart jobbigast. Så tips på hur man får till lagom små bitar när man ska göra barnmat med lite mera tuggmotstånd mottages tacksamt. Hackandet idag gör att jag gärna väntar någon dag eller två innan jag ger mig i kast med detta igen nämligen. ;-)

Kommentarer

Millan skrev 2010-01-02 klockan 11:33

Hur skulle det fungera att grovriva rotfrukterna? Eller det kanske blir lite väl litet?

Fia skrev 2010-01-02 klockan 13:12

När jag vill ha grönsaker smått tex när det ska ätas tacos så använder vi en alligator här hemma. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=70991635 Nu finns det även en ovansidan med ett större rutnät så man kan få större bitar. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=128946306 Kan verkligen rekommendera den då den är otroligt smidig att använda och det går så mycket fortare än att stå och hacka till allt för hand. Man skär bara till lagom bitar som får plats i hackaren. Trycker igen ovansidan och sen har man massa fint hackade grönsaker.

Katarina skrev 2010-01-02 klockan 14:11

Hej! Du kanske kan använda en Julienne-skärare, den strimlar och sen är det ju bara att hacka strimlorna i småbitar. Finns hos lyckasmedmat.se http://www.lyckasmedmat.se/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=julienne&osCsid=436e32f745c04cdddd28461f98d79645&x=55&y=16

Maria skrev 2010-01-02 klockan 13:54

Millan: Tack för tipset, men tyvärr så blir det för mjukt = grovrivet kokar sönder ganska omgående. Tanken var dock god! :o) Fia: Fungerar det även med rotfrukter i alligator-grejen?

Fia skrev 2010-01-02 klockan 17:35

Ja rotfrukter fungerar i alligatorn. Har haft morötter och en massa annat i den. Hårdare grönsaker kräver bara att man tar i lite hårdare när man har ner övre delen. När jag gör morötter och liknande så delar jag den först på hälften eller i tre delar, lite beroende på hur stor morot det är. Sen delar jag bitarna på mitten så det blir två halvmånar (är det tjockare bitar kan det behöva delas till ännu fler skivor) Sen lägger jag den bara i alligatorn och trycker ner övre delen.

Maria skrev 2010-01-02 klockan 17:12

Katarina: Har redan en men tycker att själva "handtaget" som man ska hålla fast t.ex. en morot med inte är den bästa sorten. Vass som tusan är den ju också och jag vill gärna ha fingrarna i behåll. Tänkte dock tanken själv när jag stod där och strimlade och hackade att jag skulle slippa ett steg iaf. Får testa nästa gång och se om jag får till det.

Lämna en kommentar




*