Belgiska våfflor med sylt, turkisk yoghurt och färska jordgubbar

Inte världens nyttigaste lunch/mellanmål men attans så gott var det. Det blev belgiska våfflor med turkisk yoghurt, hemkokt jordgubbssylt och lite extra färska jordgubbar. Såväl stor som liten åt så det stod härliga till.

Receptet på våffelsmeten utgick jag än en gång från Leila Lindholms recept. Jag kom tyvärr inte ihåg att vi inte äter upp en omgång våffelsmet, det blir för mycket för oss (2 vuxna och en 3-åring).

Smeten som blev över fick stå i kylen och blev till en omgång våfflor till mig och maken som kvällsmat dagen efter. Det fungerade det med, även fast det var jäst i smeten.

4-6 portioner

Ingredienser:

2 st ekologiska ägg
125 gr smör
2,5 dl mjölk 3 %
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl

Smält smör till gräddning

Gör så här:

1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
7. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.
8. Värm våffeljärnet.
9. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.

Källa: Leila Lindholm

Kommentarer

Millan skrev 2012-05-13 klockan 12:02

Aa, ser att ditt järn fungerar utmärkt! Minns när du skrev ett inlägg om din jakt efter ett.

Linda- Cupcakesfluffan skrev 2012-05-13 klockan 15:45

Belgiska våfflor som är så gott :-), brukar också använda hennes recept

Mårtenssons kök skrev 2012-05-13 klockan 19:59

Såg att det såldes våffeljärn på Kjellbutiken som just öppnat i stan... Synd de inte säljer mer skåp-plats i köket också:)

Emilia skrev 2012-05-14 klockan 09:29

Oj, de ser verkligen inte alls fel ut! Mums!

Sanna skrev 2012-05-15 klockan 20:37

Yummie vad gott! Använder ni ett vanligt våffeljärn? Det ser ju så läckert ut med den klassiska fyrkantiga formen.

Maria skrev 2012-05-15 klockan 20:52

Sanna: Det är ett särskilt belgiskt våffeljärn. Jag köpte mitt på Järnia men Mårtenssons kök här ovan tipsade om att Kjell & Co har ett nu, det kostar dessutom bara 99:- såg jag! Millan: Japp, fungerar utmärkt. Blir dock inte använt så ofta, troligen för att vi inte äter våfflor särskilt ofta heller. ;-) Mårtenssons kök: Mmm, det är ju det där med utrymme i köket också... det var dock ett väldigt bra pris såg jag. Kanske värt att göra lite utrymme för ett ändå? Emilia: Det var oerhört gott! Linda: Det är bra, men jag skulle gärna vilja ha en lite knäckigare yta på dem. Vet att florsocker ska kunna medföra att du får en knäckigare yta. Har inte hunnit testa än dock.

Lämna en kommentar




*