Bärmossylt / saftsylt aka sylten som blev efter saftkoket

Kokade rabarber- och jordgubbssaft och funderade ett tag på varför jag inte även tog rätt på själva bärmassan som blev kvar efter saftkokningen. Så sagt och gjort, idag gjorde jag det.

Bärmassan efter saftkokningen plus ca 200 gr jordgubbar till för att jag ville ha lite bitar i sylten. Bärmassan var redan nämligen ganska slät efter saftkokningen.

Sylten blir lite mer lik äppelmos i konsistensen, men smakmässigt så var det ingen jättestor skillnad mot den vanliga sylten. Dock blir sylten inte klar i färgen.

Ingredienser:

1 kg bärmos
200 gr färska jordgubbar (valfritt)
1 paket syltsocker 1+3 alt. Syltsocker, ca 1 kg.
ev. 1 tsk Atamon

Gör så här:
1. Blanda bärmoset med jordgubbarna. Låt allting koka upp.
2. Vänd i sockret och låt det smälta. Rör försiktigt några gånger under tiden.
3. Koka i 2-5 minuter.
4. Ha i 1 tsk Atamon för extra konservering om du är rädd för att sylten ska mögla.

Marias kommentar:
Jag gillar verkligen 1+3 Syltsockret som inte ger en så söt sylt. Perfekt i frukostfilen/yoghurten tycker jag. Vill du ha en sötare sylt så kör på det vanliga Syltsockret.

Konserveringsmedel finns med i såväl 1+3 sockret som syltsockret, men är du nervös över att sylten ska mögla så tillsätt en extra tesked Atamon så är du verkligen på den säkra sidan.

Glöm inte heller att hälla upp sylten på väl rengjorda och varma burkar. Jag brukar lägga in mina burkar i ugnen, ca 100 grader i 10-15 minuter för att sterilisera dem. Skruva på locket medan sylten fortfarande är varm. Låt svalna helt innan du ställer in sylten i kylskåpet.

Lämna en kommentar
Reklam: