Bakmaskin?

Det pågår en diskussion här hemma om tillsatser i bröd, färgämnen för att få det att se mörkare ut, inpumpad luft istället för ordentlig jäsning och sånt som oftast är en del av det där med köpebröd. Sambon tycker att vi ska köpa en bakmaskin, för även om jag gärna bakar, så sker det inte så ofta som det skulle behövas när det gäller matbröd.
Vad säger ni om bakmaskinens vara eller icke vara? Bu eller bä? Hur är smaken i jämförelse med egenhändigt knådad deg?

Kommentarer

Eva skrev 2009-03-25 klockan 09:05

Jag tror att man tröttnar, vet inte hur mycket man kan variera degens innehåll. Och hur gör man om man vill ha i surdeg? Finns det ett eget fack för det? Nä lägg pengarna på en stor degknådare och baka alltid dubbel sats och ha i frysen istället. Jag vill väl säga att det tråkiga och det som tar tid i bakningen är att diska degbunken och det kommer du inte ifrån.

Sara skrev 2009-03-25 klockan 09:13

Jag har också lekt med tanken att köpa en bakmaskin. Vi hade en sån när jag var liten och det var en oslagbar god lukt man möttes av när man vaknade på morgonen, för att inte tala om bröd. Jag skulle nog köpa en, man kan ju baka på egen hand om man vill det också :)

Millan skrev 2009-03-25 klockan 09:27

Jag minns bakmaskinen från när jag var liten. Vilken dröm det var att komma upp och få nybakat bröd. Brödet var verkligen jättegott samma dag, men jag vill minnas att det var väldigt torrt dagen efter. Men jag är däremot mer tveksam till om jag själv hade köpt en idag. Bästa köpet här hemma var en Kitchen Aid som använts flitigt till brödbak. Det jobbigast med att göra bröd är att vänta in jästiden, men samtidigt så tar det inte så mycket energi från mig. Och det kan ju bli hur mycket bröd som helst. Kalljäst bröd är annars en höjdare. Fixa på kvällen och på morgonen sätter man in det i ugnen.

Ellinor skrev 2009-03-25 klockan 10:41

Jag skulle nog hellre satsa på en maskin typ "Kitchen aid", bakmaskiner minns jag som skåpvärmare hos dem som hade dem när jag var liten. Själv har just nu en elvisp som man sätter på stativ och sätter i degkrokar, men den gillar inte riktig att jag bakaar minst en gång/vecka just nu.

Anna skrev 2009-03-26 klockan 17:14

jag har också funderat länge och väl på att införskaffa en brödmaskin och jag har nog bestämt mig för att det får bli en sådan. Och hur mycket varierar man "eget" brödbak? ofta bakar man ändå samma bröd som man är van vid och man får väl helt enkelt prova sig fram och hitta några favoritbröd att baka i maskinen. Man får väl bara bestämma sig för att den ska användas och hitta en plats för den. Hittade förresten en länk där det finns en del tips; http://www.recepten.se/artiklar/bakmaskin.html

TheLostSwede skrev 2009-03-27 klockan 10:01

Jag har en, men bara för att ugnar inte är standard eller billiga där jag bor. Det är en billig variant och en utav få modeller man kan köpa här. Jag har bakat allt från surdegsbröd till vanligt vitt bröd i den och det blir väl ok, men ibland så kommer det ut väldigt kompakt utan att jag vet varför. Sedan så blir ytan på brödet inte som vanligt bröd. Det är dock ingen skillnad på hur länge det håller sig, inte som jag har märk iaf. Men jag skulle nog göra som föreslaget ovan, köp en bra hushållsassitent istället och baka i ugnen, det blir bättre bröd på det viset.

anna skrev 2009-03-27 klockan 10:26

Tack för alla svar! En bra hushållsassistent finns faktiskt redan, så det är nog bara att återuppta vanligt bakande igen :)

aiku skrev 2009-03-31 klockan 07:42

Hej hej! Hemma så har vi en ordentlig Bosch och surdegsportioner i frysen. =) Turas om att baka vardagsbrödet, 4 surdegslimpor som samsas på en plåt. Funkar toppen och behöver baka lagom ofta!

Lämna en kommentar
Reklam: