Baconsmakande köttgryta

-Åå, du måste verkligen älska mig, sa maken när han steg in genom ytterdörren och såg att det vankades gryta med både kött, bacon och öl!

För jag ska väl erkänna att jag själv egentligen inte är sådär förtjust i att äta den här typen av grytor. Men jag tycker det är väldigt kul att stå där och laga dem och smaka mig fram till den perfekta grytan. Och den här gången blev det en riktigt härlig höstgryta med smak av både bacon och öl.

Baconsmakande köttgryta
till 4-6 portioner

1,5 kg grytbitar
1 paket bacon (ca 140 g)
4 små gula lökar

1 liter vatten (eventuellt mer, det ska täcka köttet)
1 palsternacka

1 flaska porter (öl)
1 lagerblad

2 burkar hela champinjoner
1/2 msk libbsticka (har du inte tillgång till libbsticka kan du antingen utesluta det helt eller välja någon annan örtkrydda)

redning (1 dl mjölk + 1 msk mjöl blandas väl)

potatis

Skär eventuellt grytbitarna i mindre bitar. Klipp baconen i småstrimlor. Fräs bacon och kött i omgångar och lägg ner i gryta. Låt baconfettet ligga kvar i pannan mellan varven.

Skär löken i klyftor och fräs (förhoppningsvis behöver du inte tillsätta något fett, för stekjärnet är väl insmort av baconen).

Lägg över i grytan. Häll över ca 1 liter vatten. Det ska precis täcka köttet. Koka upp.

Skala och grovriv en palsternacka och lägg ner i grytan tillsammans med lagerbladet. Öppna ölflaskan och häll ner i grytan och låt koka ca 1 timme. Skumma eventuellt av.

Tillsätt svampen och smaka av med kryddor. Red eventuellt av grytan för att få tjockare sås. Låt småputtra på spisen gärna flera timmar. Men är du hungrig är grytan färdig att ätas nu :)

Servera med potatis. På fotot har vi även kronärtskocksbottnar till.

Fakta om ölen från Systembolaget:

Carnegie Porter 2009 (nr 1497)

Doft: Nyanserad, kryddig, fruktig, tydligt rostad doft med inslag av mörk choklad, sirap och kaffe.

Smak: Harmonisk, smakrik, fruktig smak med tydligt rostad ton och stor beska, inslag av bränt socker, kaffe och choklad. Tydlig sötma.

Pris: 330 ml 15.90kr

Lämna en kommentar
Reklam: