Bacon och svamptoppad skreifilé med blomkålspuré

Lördagens middag var en riktig höjdare och på söndagen försökte vi att toppa den genom att panera skreifiléerna med sesamfrön. Och vilken middag det blev! Perfekt krispig yta på fisken, sanslöst god blomkålspuré, salt bacon och god svamp. Det har inte gått någon nöd på oss i helgen kan jag lova :)

bacon och svamptoppad skreifile

Bacon och svamptoppad skreifilé med blomkålspuré
till 3-4 portioner

500 g skreifilé

panering:
mjöl
skorpmjöl
skalade sesamfrön
ägg (uppvispat)
salt & peppar

smör

bacon och svamptopping:
1 paket bacon
1 burk kantareller (eller ännu hellre färska om du får tag i det)

blomkålspuré
500 g mandelpotatis
1 blomkålshuvud (ca 600 g)
1 l mjölk + salt

25 g smör
salt
peppar

till servering:
kokta sockerätor
citronklyftor

panerad skrei

panerad skreifilé: Rensa fisken från ben och vänd filéerna i mjöl. Blanda skorpmjöl och sesamfrön med lite salt & peppar. Pensla filéerna (ovanpå mjölet) med ägg och vänd dem sedan i sesamblandningen. Låt filéerna ligga tills alla de andra sakerna är färdiga och stek dem precis innan servering. Lägg en rejäl klick, minst 25 g smör i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida.

bacon och svamptopping: Klipp baconen i bitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.

Stek svampen i lite smör och låt rinna av på hushållspapper. Blanda svampen och baconen.

blomkålspuré Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Tillsätt mjölk och salt. Koka blomkålen mjuk.

Häll av potatisen och blomkålen (spara ca 2 dl av mjölken från blomkålen).

Mixa potatis, blomkål och smör till ett en luftig puré. Späd med mjölken. Smaka av med salt och peppar.

Kommentarer

Marie skrev 2013-02-08 klockan 01:39

Vad gott det ser ut! Båda fiskrätterna. Det där med sesamfrön måste vi testa.

Lämna en kommentar




*