Bacon och svamptoppad skreifilé med blomkålspuré
Lördagens middag var en riktig höjdare och på söndagen försökte vi att toppa den genom att panera skreifiléerna med sesamfrön. Och vilken middag det blev! Perfekt krispig yta på fisken, sanslöst god blomkålspuré, salt bacon och god svamp. Det har inte gått någon nöd på oss i helgen kan jag lova :)
Bacon och svamptoppad skreifilé med blomkålspuré
till 3-4 portioner
500 g skreifilé
panering:
mjöl
skorpmjöl
skalade sesamfrön
ägg (uppvispat)
salt & peppar
smör
bacon och svamptopping:
1 paket bacon
1 burk kantareller (eller ännu hellre färska om du får tag i det)
blomkålspuré
500 g mandelpotatis
1 blomkålshuvud (ca 600 g)
1 l mjölk + salt
25 g smör
salt
peppar
till servering:
kokta sockerätor
citronklyftor
panerad skreifilé: Rensa fisken från ben och vänd filéerna i mjöl. Blanda skorpmjöl och sesamfrön med lite salt & peppar. Pensla filéerna (ovanpå mjölet) med ägg och vänd dem sedan i sesamblandningen. Låt filéerna ligga tills alla de andra sakerna är färdiga och stek dem precis innan servering. Lägg en rejäl klick, minst 25 g smör i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida.
bacon och svamptopping: Klipp baconen i bitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek svampen i lite smör och låt rinna av på hushållspapper. Blanda svampen och baconen.
blomkålspuré Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Tillsätt mjölk och salt. Koka blomkålen mjuk.
Häll av potatisen och blomkålen (spara ca 2 dl av mjölken från blomkålen).
Mixa potatis, blomkål och smör till ett en luftig puré. Späd med mjölken. Smaka av med salt och peppar.
Reklam:
Lämna en kommentar