Avokadoolja

Olivolja känner alla till vid det här laget och nästa sak som kommit för att ta över i köket är Avokadoolja. Första gången jag såg det i en butik var under ett besök på Bilka i Danmark. Köpte med mig en lite flaska dressingolja men kan inte minnas att den gjorde något större intryck på mig. Nu har dock Olivado introducerat oljan på den svenska marknaden.

Oljan sägs vara speciellt bra på att framhäva råvarors naturliga smaker.

avokadoolja

Enkla ideer att använda oljan till:

När jag varit i norra Italien så har jag ofta till förrätt fått in en skål med flingsalt och olja, att doppa råa grönsaksstavar i.

Även gott att doppa bröd direkt i oljan istället för pålägg.

potatis

Pensla/ringla över potatisklyftor/skivor och ugnsbaka.

Penslag/ringla över olika rotfrukter och ugnsbaka.

Marinera kycklingfilee och stek/grilla.

Tips:
Avokadooljan är speciellt bra för matlagning i höga temperaturer, upp till 225 grader. Jämför med de flesta olivoljor som klarar upp till 150 grader innan de börjar ryka.

middag

Kycklingfilé marinerad i avokadoolja och örtkryddor.
Ugnsbakad potatis och morötter.
Smörsteka sockerärtor.
Ostsås.

Olivado Avokadoolja finns på Coop, och i ICAs butiker från april. En flaska på 250 ml kostar 71,50 kr.

Är det värt priset? Oljan ger ganska mycket smak och är god. Ska du ha lite finolja att doppa bröd eller grönsaker är den klart värd priset. Ska du däremot ringla över potatis och steka i går det lika bra med olivolja.

Kommentarer

Att ha det gott skrev 2010-03-30 klockan 08:18

Låter spännande

Kryddburken skrev 2010-03-30 klockan 14:55

Bra tips! Den ska jag hålla utkik efter! Kan föreställa mig att smaken passar grymt bra nu till sommaren också!

Malin skrev 2010-03-30 klockan 16:48

Det låter så himla gott och spännande men jag höll på att baxna när jag såg priset, är det så gott att det är värt det?

Millan skrev 2010-03-30 klockan 19:10

Malin: Slarvigt av mig att glömma min egen kommentar. Men nu har jag lagt till det i texten!

Fröken Dill skrev 2010-03-31 klockan 14:42

Spännande med avocadoolja! Tycker fröekn Dill

KarinW skrev 2010-04-04 klockan 21:31

Den där har jag inte testat men jag ska spana efter den! Ha det fint/Karin

SimplyFood skrev 2010-04-05 klockan 20:05

Tack för ett toppentips!!! Låter riktigt gott och det finns inte mkt som slår en fin olja. /Lina

Lämna en kommentar




*